Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Κυριακή Ζ Λουκά, κεφ Η, στχ.41-56

Η θεραπεία της αιμορροούσης γυναικός


Η επαφή της πίστεως


Η σημερινή ευαγγελική διήγηση αφηγείται το θαύμα της αιμορροούσης γυναίκας από τον Χριστό.Η γυναίκα αυτή δαπάνησε ό,τι είχε χωρίς να βρει την θεραπεία της. Δύο πράγματα της έμεναν: ή να συμβιβαστεί με την αρρώστια της ή να φθάσει στην απελπισία.

Αποφασίζει όμως κάτι διαφορετικό. Μπροστά στο συμβιβασμό ή την απόγνωση επιχειρεί την υπέρβαση. Τολμά να ζητήσει την ίαση της, «δωρεάν» πέρα από τα όρια των θεραπευτικών δυνατοτήτων του ανθρώπου. Δεν ξέρουμε βέβαια πως πληροφορήθηκε την παρουσία του Χριστού στον τόπο της. Πάντως βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος αναζητώντας τρόπο να τον προσεγγίσει. Προχωρεί με κίνδυνο να συνθλιβεί και πλησιάζει στα νότα τον Χριστό. Δεν τόλμησε να τον αντικρίσει κατά πρόσωπο. Μέσα της συγκρούονταν ο τρόμος και η τάση της απομάκρυνσης με την γοητεία που ασκούσε η γοητεία του. Βέβαιη πως έχει μπροστά της τον Θεό, προχώρησε και «έπιασε» την άκρη του ιματίου του και παρά χρήμα το θαύμα έγινε. Για πρώτη φορά ένιωθε το ταλαίπωρο κορμί της να σφύζει από υγεία και δύναμη. Την ίδια όμως ώρα ακούει έντρομη τον Κύριο να ρωτά «τις ο αψάμενός μου?» Ποίος με ακούμπησε? Στη σκέψη ότι μπορεί «να υποκλέψει» την θεραπεία της συγκλονίζεται από ενοχές κάτι που επιβεβαιώνει η επόμενη πρόταση : «εγώ ένιωσα να βγαίνει δύναμη από εμένα», και τότε πλησιάζει πέφτει στα πόδια και ομολογεί την πράξη της.



« Θάρσει θύγατερ η πίστη σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην» της απαντά ο Ιησούς, και διέλυσε τον φόβο της, δικαίωσε την πράξη της αλλά και ανέδειξε την αιμορροούσα ως σύμβολο θάρρους, πίστεως και ηρωισμού.

Αυτό το σύμβολο προβάλλει η εκκλησία ώστε μέσω της πίστεως να επιχειρήσουμε μια επαφή και γνωριμία με τον Θεό. Ο Χριστός δεν ήλθε βέβαια για να θεραπεύσει τα πάθη του σώματος που οδηγούν στον πρόσκαιρο θάνατο, ούτε για να ικανοποιήσει την περιέργεια μας - ήλθε προ παντός να θεραπεύσει τα ψυχικά πάθη, την απιστία, τον εγωισμό, την αδικία, που οδηγούν στον αιώνιο θάνατο.

Η αιμορροούσα «άγγιξε» με τον δικό της τρόπο τον Ιησού Χριστό. Εμείς τον «αγγίζουμε» όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους συνανθρώπους μας που είναι μέλη του σώματός του, όταν καταθέτουμε το «εγώ» στην διακονία του «συ» και ενεργοποιώντας την αγάπη είμαστε ήδη σε επαφή μαζί του.

Το άγγιγμα για την δική μας θεραπεία πραγματοποιείται μυστικά στην Θ. Ευχαριστία, που είναι φάρμακο αθανασίας και αντίδοτον του «μη αποθανείν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: