Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Ανδρέας βοήθειά μας!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα ολοκληρώθηκε και εφέτος ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Ιδίως φέτος λάμπρυνε με την παρουσία του τον εορτασμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, ο οποίος ήδη από χθές το απόγευμα έφτασε στην Πάτρα.

Μετά την πανηγυρική και Αρχιερατική Θ.Λειτουργία, ακολούθησε η Δοξολογία και στη συνέχεια πλήθος κόσμου παρακολούθησε την λιτάνευση της Τίμιας Κάρας του Αγ.Ανδρέου, βοηθούντος βεβαιώς και του καιρού.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Πατρών κ.Χρυσόστομο, παρέστησαν και οι εξής Μητροπολίτες : Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Αμβρόσιος, Σερρών κ. Θεολόγος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.




Δείτε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από την Λιτάνευση :

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η συμμετοχή Αρχιερέων και Ιερέων, εμφανής η απουσία του απλού Αποστόλου Ανδρέου από όλες αυτές τις «κοσμικές» λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

Η τιμή σ¨έναν Άγιο δεν εκφράζεται μόνο με προσευχές και μη κοσμικές εκδηλώσεις.
Ας μην είμαστε είμαστε τόσο φανατικοί Ορθόδοξοι, γιατί θα μοιάσουμε στους παλαιοημερολογίτες και στο τέλος θα βάλουμε σημαίες στα σπίτια μας ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.
Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει. Δεν είπε κανείς να το παρακάνουμε, αλλά δεν νομίζω η μπάντα του Δήμου και η μεταφορά της κάρας σε στρατιωτικό τζιπ να είναι τόσο κοσμικές εκδηλώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ όταν λεω για την απουσία του Αποστόλου εννοώ το ότι ο Άγιος δεν νομίζω να αναπαύετε με πανηγύρια που ξεφεύγουν από την απλότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τα τελευταία χρόνια σιγά-σιγά αλλά δυστυχώς σταθερά παρείσφρησε το κοσμικό φρόνιμα στην Ορθόδοξο Λατρεία μας. Διαπιστώνω ότι περισσότερο περνάει μια εορτή πανηγυριώτικα με εκφράσεις κοσμικές και όχι πνευματικές. Επίστρεψε μου να σχολιάσω δύο από αυτά τα οποία γράφεις.
1) Προσωπικά δεν μου αρέσει που την τίμια Κάρα την μεταφέρουν σε στρατιωτικό όχημα. Την Κάρα του Αποστόλου θα έπρεπε να την μεταφέρουν Κληρικοί και μοναχοί, το ίδιο και την Ιερά του Εικόνα. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να σηκώνει την βαριά εικόνα ο ένστολος στρατιώτης και να αγανακτεί και όχι ευλαβείς κληρικοί. Θα γνωρίζεις ότι πάντα την μετέφεραν κληρικοί αλλά όταν πλέον λόγω γηρατειών ο μακαριστός Μητροπολίτης δεν μπορούσε δια ποδός να ακολουθήσει την Λιτανεία σκέφθηκαν το τροχοφόρο εις το οποίο συνόδευε και ο κυρός Νικόδημος. Τώρα πλέον συνεχίζετε αυτό που έγινε έκτακτα και κατ’ οικονομία παρόλο που υπάρχει νεαρός Μητροπολίτης και κληρικοί.
2) Δεν με πειράζει η μπάντα του Δήμου, αλλά άλλα τα οποία έγιναν εντός του Ναού. Σε τι άραγε διέφεραν οι ακολουθίες από τα λεγόμενα «κοσμικά» μυστήρια τα οποία κριτικάρουν ενίοτε οι κληρικοί για την χλιδή και τους στολισμούς σε γάμους και βαπτίσεις. Δυστυχώς τώρα το φαινόμενο αυτό υιοθετήθηκε προς τέρψιν της συμπαθούς τάξεως των ανθοπωλών και πολλών άλλων.
Η Ορθοδοξία ως προμετωπίδα έχει την ομορφιά της απλότητας, όμως ο δυτικός τρόπος ζωής έχει επηρεάσει πολύ και την εκκλησιαστική μας ζωή με κεκαλυμμένο κοσμικό φρόνιμα.

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά σωστά αλλά τι νόημα έχει να διορθώσουμε το φαίνεσθαι τη στιγμή που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε επηρεασθεί από κοσμικότητες και το δυτικό τρόπο ζωής; Ο σημερινός χριστιανός δεν είναι ο χριστιανός της άσκησης όπως ήταν ανέκαθεν στην Εκκλησία αλλά ο χριστιανός του marketing της σοκολάτας και της ξάπλας. Νομίζουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους παλιούς και ότι βρήκαμε κατηφόρα για να μας ...ανεβάζει στον παράδεισο. Αν αυτό δεν αλλάξει μέσα μας τότε και αυτά τα εξωτερικά που λές να αλλάξουν θα είναι ένα απλό σχήμα χωρίς ουσία και μια ηθοποιία και τίποτε άλλο.