Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Γιατί νηστεύουμε;

Του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου


«Φιλώ την νηστείαν ότι μήτηρ σωφροσύνης εστιν», λέει ο ιερός Χρυσόστομος. Δυστυχώς όμως στην υλιστική εποχή μας, όπου το σύνθημα των επικουρείων «φάγωμεν, πίωμεν αύριο γαρ αποθνήσκωμεν», έχει γίνει σκοπός της ζωής πολλών ανθρώπων, η νηστεία περιφρονείται και εμπαίζεται. Ποιος όμως δεν γνωρίζει τις οδυνηρές συνέπειες της περιφρονήσεως της νηστείας;

Αλλά ρωτούν μερικοί, γιατί νηστεύουμε; Οι κυριώτεροι λόγοι είναι οι εξής:


1) Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Είναι μάλιστα μία εκ των τριών πρώτων εντολών που έδωσε ο Θεός στους Πρωτοπλάστους (Γεν. β 15-16). Αργότερα, ο Θεός έδωσε στο νομοθέτη του Ισραήλ εντολή, ο λαός του να νηστεύει και να εγκρατεύεται.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός άφησε υπόδειγμα νηστείας τον ίδιο τον εαυτό Του, νηστεύσας αυστηρά σαράντα ημέρες. Όπως γνωρίζουμε από τας αποστολικάς διαταγάς, ο Κύριός μας έδωσε εντολή στους μαθητές του να νηστεύουν την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς επίσης και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Τέλος, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας φωτιζόμενοι από το Άγιο Πνεύμα όρισαν άλλες νηστείες σκοπεύοντας στην πνευματική ανύψωση του ανθρώπου.


2) Η νηστεία είναι όπλο κατά των δαιμόνων και κατά των παθών. Ο Κύριός μας είπε: «Τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία»(Ματθ. 17,21). Οι Άγιοι εθεράπευαν δαιμονισμένους με θερμή προσευχή και αυστηρή νηστεία.

Ο Μέγας Βασίλειος λέει: «Εμείς οι χριστιανοί δεν είμαστε σωματοκτόνοι αλλά παθοκτόνοι». Δηλαδή, σκοπός της νηστείας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, όπως κάνουν οι δυστυχείς Ινδουιστές μοναχοί και οι γιόγκι, αλλά τα πάθη μας. Ως εκ τούτου οι άρρωστοι, που νηστεύουν παρά την αντίθετη συμβουλή του πνευματικού τους κάνουν μεγάλη αμαρτία. Ο γέρων Μάξιμος ο Ιβηρίτης είπε: «Όπως τα πετεινά του ουρανού με τις δύο πτέρυγες πετούν, έτσι και εμείς με τις πτέρυγες της προσευχής και της νηστείας, μπορούμε να πετούμε στα ύψη του ουρανού».


3) Για να τιμήσουμε κάποια ημέρα, π.χ. την Τετάρτη νηστεύουμε, γιατί προδόθηκε ο Χριστός μας και την Παρασκευή, γιατί σταυρώθηκε ή για να προετοιμαστούμε να ζήσουμε όσο το δυνατόν πνευματικώτερα και αγιώτερα μια μεγάλη εορτή, π.χ. το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων.


4) Για να κάνουμε ελεημοσύνη. Η νηστεία από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν


5) Για να κόβουμε το ίδιον θέλημα και να κάνουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού και της Αγίας Του Εκκλησίας.

Θα κλείσουμε αυτές τις φτωχές γραμμές με δυο σοφές και σωτήριες προτροπές του Μεγάλου Βασιλείου: «Ας ντραπούμε την αρχαιότητα της νηστείας, διότι έχει την ίδια ηλικία με τον άνθρωπο. Επειδή δεν νηστεύσαμε, εξεπέσαμε του παραδείσου, ας νηστεύσωμε, λοιπόν, για να επανέλθωμεν προς αυτόν».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια μέρα νηστεία με θαλασσινά και τα τοιαύτα για την παράδοση καλή είναι. Όλα τα άλλα είναι χωρίς σημασία. Όποιος έχει τρωει. Τώρα όλα τα άλλα είναι για να υπάρχει κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός. Η άνοιξη μας έφτασε με βήματα γοργά. Και μ'αρέσει! Έτσι τη θέλω την άνοιξη: χαμογελαστή, γεμάτη καλή διάθεση και χρώμα.
Θέλω να φορέσει για κολώνια τα τριαντάφυλλα των κήπων και τη γαζία του αγρού. Να τραγουδήσω μαζί της την "άνοιξη" της Βόσσου και να μη με νοιάζει που φαλτσάρω στις ψηλές. Να στροβιλίζεται μαζί μου και να χορεύει, να με λούζει με θετική ενέργεια και να μη ζητά αντάλλαγμα. Να με αγκαλιάζει με τα μπράτσα της σαν κισσός, να λαχταρήσω να γίνω κι εγώ άνοιξη. Έτσι τη θέλω την εποχή αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Νηστεία !!!! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ;

Ανώνυμος είπε...

Οι πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν θεσπίσει από πολλούς αιώνες την νηστεία και αυτήν ακολουθούμε. Τώρα, αν κάποιος δεν μπορεί να την ακολουθήσει, αυτό είναι προσωπικό του θέμα και δεν δικαιολογείται να την εμπαίζει και να κατακρίνει όσους κάνουν νηστεία.
Ας μη θυμηθούμε τον μύθο του Αισώπου με την ουρά της αλεπούς!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτό που ο γιατρός λέει:"΄Εχεις διαβήτη και δεν πρέπει να τρως αυτό και αυτό και αυτό, ή έχεις τριγλυκερίδια και θέλεις δίαιτα ιδιαίτερη". Μόνο που εδώ το λέει ο Θεός για όταν είμαστε υγιείς και μας έδωσε ο ίδιος το υπόδειγμα των σαράντα ημερών. Βεβαίως μας έχει πλάσει ελευθέρους και γι' αυτό μόνο όσοι θέλουν το κάνουν. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν τουλάχιστον να αναγνωρίζουν την αδυναμία τους στο κάνουν υπακοή στο Θεό, που σταυρώθηκε μιαν άνοιξη για να έρθει Ανάσταση.

Unknown είπε...

τωρα ενας εφηβος η 18 χρονος θα νηστευσει νομιζετε?? ειναι εξαρτημενοι στους γυρους και πιτσες..