Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

«Διαπολιτισμική» προσευχή στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών


Το ΒΗΜΑ Ιδεών σε ένα αφιέρωμά του στην παιδεία (6/3/2009) φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα άρθρα και ένα άρθρο της κ. Στέλλας Πρωτονοταρίου, Πρώην διευθύντριας του 132 δημοτικού σχολείου Αθηνών,«Πολυπολιτισμικότητα και ελληνικό σχολείο: ένα παράδειγμα».
Προσέξτε τι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η κ. Πρωτονοταρίου: με τον τίτλο
«… υπάρχει και η καταγεγραμμένη εμπειρία του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας στο οποίο εφαρμόστηκαν προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης επί περίπου εννέα έτη με μεγάλη επιτυχία. ….Ενδεικτικά οργανώθηκαν για όλα τα παιδιά εργαστήρια για την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη και υγεία, έγιναν μαθήματα μητρικής γλώσσας εκτός ωρολογίου προγράμματος για τους αλλοδαπούς μαθητές, αξιοποιήθηκε η μητρική γλώσσα και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο στην εκπαιδευτική διαδικασία, διευρύνθηκε το περιεχόμενο των σχολικών εκδηλώσεων, χρησιμοποιήθηκε στην πρωινή προσευχή κείμενο-προσευχή που να απευθύνεται γενικά στον Θεό και στις πανανθρώπινες αξίες ώστε να συμμετέχουν και τα μη ορθόδοξα παιδιά κτλ.»
Πραγματικά με έκπληξη διάβασαμε όσα γράφει η πρώην Διευθύντρια. Τι είναι ο Θεός; Παιχνίδι στα χέρια του εκάστοτε Διευθυντή; Και όταν λέμε ότι μία προσευχή απευθύνεται γενικά στο Θεό, τι εννοούμε; Ότι υπάρχει ένας «γενικά Θεός» και υπάρχουν και μερικοί «επιμέρους» θεοί όπως ο Χριστός, ο Αλλάχ, ο Βούδας και άλλοι; Πως ανέχτηκαν οι υπόλοιποι δάσκαλοι τέτοιο θρησκευτικό συγκρητισμό; Τι προώθηση της πανθρησκείας είναι αυτή, με το πρόσχημα δήθεν της πολυπολιτισμικότητας; Εάν στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχουν πολλοί μαθητές που δεν είναι Ορθόδοξοι μπορούν να κάνουν προσευχή κατά ομάδες ανάλογα με το θρήσκευμά τους στο δικό τους θεό. Δεν στέκει όμως με καμία λογική η εφαρμογή συγκρητιστικών τακτικών στο πνεύμα της διαπολιτισμικότητας.
Το μόνο ευχάριστο για όλα τα παραπάνω είναι αυτό που σημειώνει η αρθρογράφος προς το τέλος του άρθρου της:
«…έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας (του προγράμματος αυτού) (το 2007) διεκόπη βίαια από τον νέο διευθυντή του σχολείου, «με άνωθεν εντολές», όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Ο υφυπουργός Παιδείας νομιμοποίησε τη διακοπή όλων των δράσεων υποστηρίζοντας ότι η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στους μετανάστες μαθητές, τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους και η αλλαγή της πρωινής προσευχής γίνονταν «καθ΄ υπέρβασιν» όσων προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία».
Τελικά όταν θέλει το Υπουργείο μπορεί να πράξει το καλό. Αν μάλιστα υπάρξουν και σωστοί Διευθυντές, τότε μπορούν πολλά πράγματα να λειτουργήσουν νόμιμα και ορθά (ορθόδοξα).

πηγή : http://thriskeftika.blogspot.com/

10 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Όλα αυτά που φοβόμασταν ως μακρινό μέλλον δυστυχώς είναι παρόν.
Σαφώς αντιπαιδαγωγική η πρωτοβουλία μια και τα παιδιά αυτά ζουν εκτός σχολείου σε ένα ορθόδοξο περιβάλλον. Ναι , ακόμα ορθόδοξο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο π.Παντελεήμων.

Όλα όσα έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια οι γεροντάδες, αρχίζουν να επαληθεύονται.
Σιγά -σιγά το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει θρησκειολογία και θα διδάσκει τα παιδιά μας γενικά και αόριστα για ένα Θεό που είναι αγάπη, συναδέλφωση, ειρήνη και έχει πολλά ονόματα :Χριστός, Αλλάχ, Βούδας κ.ά και όλοι αυτοί οι Θεοί πιστεύουν τα ίδια πράγματα, απλά βρίσκονται κάπου αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Α να χαθείτε κουλτουριάρηδες, μάς πρήξατε. Πάνω στην εκκλησία ξεσπάτε όλα τα συμπλέγματά σας. Φαντάζομαι η διευθύτρια θα είχε πολλούς που θα την υποστήριζαν
Α να χαθείτε, άθρησκοι... σας βαρέθηκα

Ανώνυμος είπε...

Έλεος πια με την μανία κάποιων να επηρεάζουν τα παιδάκια σε θέματα θρησκείας. Αφήστε τα παιδιά ήσυχα να ζήσουν την παιδικότητά τους.
ΕΞΩ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Εσείς μας πρήξατε με τις θεολογίες του Παντελεήμονα.
Ή μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι ότι ο πρώην Αττικής αθωώθηκε ; Έτσι εννοείται εσείς τα θρησκευτικά; Με τη μάσα των 2 δις. Ε ; Έτσαι γίνομαι και γω παπάς και Μητροπολίτης.
Άντε παρατήσε μας , κομπλεξικοί!!! Εσείς μας έχετε πρήξει.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι οι πολέμιοι της Εκκλησίας και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στο σχολείο στέκονται δίβουλοι στο τι να αποφασίσουν: Να καταργήσουν σιγά σιγά την προσευχή με φωνές που ακούγονται από δω κι από κει και οι οποίες με τον καιρό θα πυκνώνουν οπότε θα έλθει και η "ανάγκη" να βγει η "ρυθμιστική" οδηγία να μην γίνεται τίποτα ή μέσω του οικουμενισμού και των συμπροσευχών με ετεροδόξους και αλλοδόξους να μας βάλουν εμας πλέον να διαμαρτυρόμαστε για την ύπαρξη (τέτοιων) προσευχών οπότε ("αυτοδικαίως") να την καταργήσουν (ή πολύ χειρότερα να μας σύρουν σε οικουμενισμό).

Ανώνυμος είπε...

Καλά έκανε η διευθύντρια και προσπάθησε να μάθει στα παιδιά μια προσευχή. Από το να μη μαθαίνανε καμία, δεν ήταν καλό που έμαθαν έστω μια γενικόλογη προσευχή ; Που θα φτάσει αυτός ο φανατισμός σας ; Φτάνει πια με αυτό το όποιο του λαού! Δίκιο είχει ο Στάλιν και ο Λένιν που τα είχαν καταργήσει όλα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη λογική: Δηλαδή από το να μην ξέρουν καμμιά προσευχή είναι καλύτερο να προσεύχονται στο Σατανά; Ασφαλώς και δεν είναι! Αλλά και το άλλο δεν καταλαβαίνω: Τελικά καλά έκανε η δασκάλα ή ο Στάλιν; Είναι προφανές ότι στο μυαλό του σχολίου του 13 Μαρτίου 8:03 αυτά τα δυό είναι ταυτόσημα... και όχι μόνο στου συντάκτη το μυαλό αλλά και των ιθυνόντων αυτού του τόπου... Αλλά επειδή υπάρχει και Θεός πιστεύω ότι Αυτός θα μιλήσει στο τέλος...
Υ.Γ. Το όπιο γράφεται έτσι και όχι όποιο...

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι Στάλιν και Λενιν... Ούτε οι δικοί τους δεν τους αναγνωρίζουν ρεεεε. Ξυπνάτε... Γιατί δεν πηγαίνατε να ζήσετε βρωμοκουλτουριάδηδες στην Αλβανία του Χότζα; Να δείτε τι ωραία που ήταν;

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι,

μη μου ταράζεστε. Ήρεμα. Δεν πρόκειται να χάσετε τα λαλάκια σας από τους πιστούς σας. Αργά ή γρήγορα θα σας τα ακουμπήσουν και αυτοί, είτε για να βαφτιστούν, είτε για να παντρευτούν, είτε ακόμα και για ναπεθάνουν.
Οπότε λοιπόν μην ανησυχείτε. Το παγκάρι σας θα είναι πάντα γεμάτο και η κοιλιά σας. Για την καρδιά σας δεν ξέρω από τι θα είναι γεμάτη. Πάντως σίγουρα με φανατισμό, μισαλλοδοξία, υπερφίαλο εγωισμό, φιλαργυρία κ.α.................

Καλή αποταμίευση και καλή σαρακοστή !

έρχονται άγιες μέρες, έρχονται μέρες χοντρής κονόμας.

Άντε γειά.

Ανώνυμος είπε...

Η θρησκεία θα έπρεπε να είναι προσωπικό ζήτημα και εσωτερική υπόθεση και μάλιστα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ένας πραγματικός χριστιανός θα ήταν έτσι, διότι ο Χριστός δίδαξε την ΑΝΟΧΗ και την ΑΓΑΠΗ...όλα τα άλλα, οι υποχρεωτικές προσευχές και τα μαθήματα είναι εφευρέσεις καταπιέσης...Κάντε ό,τι θέλετε αρκεί να μην επιβάλλεται τον τρόπο σας στους άλλους. Αυτό σε λογικό και ανθρώπινο επίπεδο. Σε επίπεδο δημοκρατικού κράτους, ούτε καν να το συζητήμα...ανεξιθρησκεία και ελευθερία...Νίκος