Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ανδρέας Παρασκευάς, ο νεότερος από τους ήρωες μαθητές


Ο ήρωας της Κώμας Γιαλού, γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1940 και μυήθηκε στην ΕΟΚΑ τέλος του 1955. Ο Ανδρέας Παρασκευάς, μαθητής τότε του Γυμνασίου Γιαλούσας, ήταν αντικαταστάτης του υπεύθυνου της Κώμας Γιαλού, και δρούσε με αξιοθαύμαστη προθυμία οε διάφορους τομείς του απελευθερωτικού αγώνα, όπως στην αναγραφή συνθημάτων, την κυκλοφορία προκηρύξεων, τη μεταφορά οπλισμού και πυρομαχικών και παρακο­λουθούσε την κατασκευή βομβών.

Ο ήρωας επιτέθηκε με βόμβα εναντίον μικρής αυτοκινητοπομπής στις 30 Ιουνίου 1956. Ήταν τρία αυτοκίνητα με Άγγλους. Η βόμβα εκείνη δεν εξερράγη. Δεύτερη επίθεση επιχείρησε στις 2 Ιουλίου 1956. Ήταν το παράτολμο εγχείρημα που του στοίχισε τη ζωή. Ο Ανδρέας είδε στρατιωτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της αγοράς του χωριού. Έτρεξε, παράλαβε τη βόμβα που είχε κρυμμένη, πήρε θέση και τη στιγμή που διέρχονταν από κοντά του τα εχθρικά οχήματα την άναψε και την πέταξε. Η βόμβα χτύπησε στον τροχό του στρα­τιωτικού αυτοκινήτου, κύλησε κι εξερράγη πιο πέρα. Οι Άγγλοι δεν τραυματίστηκαν. Χτυπήθηκε όμως θανάσιμα ένα μικρό παιδάκι, μαθητής της Α' Δημοτικού σχολείου Κώμας Γιαλού, ο Σωτηράκης Κωνσταντίνου. Ο τραυματισμός του παιδιού κι ο θάνατος του ήταν η πρώτη σκηνή του δράματος.

Ο Ανδρέας, ευθύς μετά την έκρηξη, πετάχτηκε στο ποδήλατο του και τρέχοντας απομακρυνόταν από τη σκηνή του επεισοδίου, μάλλον χωρίς να έχει αντιληφθεί τον τραυματισμό του Σωτηράκη. Οι Άγγλοι σταμάτησαν, κατέβηκαν από τ' αυτοκί­νητα τους κι άρχισαν την καταδίωξη. Του φώνα­ζαν να σταματήσει. Αρνήθηκε να υπακούσει και συνέχισε ν' απομακρύνεται ποδηλατώντας. Άλλοι Άγγλοι, ανεβασμένοι σε μια στέγη, τον πυροβό­λησαν. Κι ο ήρωας μαθητής, με το κορμί διάτρητο από τις Βρετανικές σφαίρες έπεσε, 20 περίπου σκάλες από τον τόπο της ενέδρας. Οι στρατιώτες τον πήραν στο νοσοκομείο και την επομένη τον παράδωσαν στους δικούς του για ταφή.

Η κηδεία του Ανδρέα Παρασκευά, του ήρωα μαθητή της Δ' τάξης του Γυμνασίου Γιαλούσας, έγινε σε ατμόσφαιρα ασυγκράτητης λύπης και γενικού πένθους. Ακουμπώντας στο φέρετρο του ο Γυμνασιάρχης του, εκφώνησε τον επικήδειο κι έβαλε στο χέρι του Ανδρέα τον έλεγχο και το βραβείο που είχε πάρει ενώ ακόμα εζούσε, άρι­στος όντας στο ήθος και την επίδοση. Στην τάξη που φοιτούσε ο Ανδρέας Παρασκευάς δόθηκε τ' όνομα του. «Τάξη Ανδρέα Παρασκευά»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: