Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μητρ.ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ : ο επίσκοπος του χρέους και της θυσίας



Όμως, εκεί που ο ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ φάνηκε απαράμιλλος και σθεναρός αγωνιστής , ήταν το εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου. Με την συμπαράσταση της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. περιώδευσε όλη την Ελλάδα, διαφωτίζοντας τον Ελληνικό λαό πάνω σ’ αυτό το λησμονημένο η άγνωστο για τους πολλούς ζήτημα. Βέβαια, είχε αντιδράσεις πολλές και λυσσώδη πολεμική από τους εν Ελλάδι φιλοαλβανούς. Αλλ’ εκείνος απτόητος συνέχιζε τον αγώνα του, φέρνοντάς τον, μάλιστα, και στο εξωτερικό : Στρασβούργο, Λονδίνο, Βρυξέλλες και αυτό το Κογκρέσσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ήταν τα επίσημα «βήματα», από τα οποία ο μακαριστός Ιεράρχης μετέφερε «το κλάμα και το δράμα» του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στους επισήμους κύκλους της Ευρώπης και της Αμερικής.
Τέλος, ο μακαριστός Ιεράρχης ωργάνωσε τα δύο επιστημονικά Συνέδρια για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου (1987 και 1990), τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αλλ’ ενώ η πορεία του Μητροπολίτου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ διαγραφόταν λαμπρή, «άλλως έδοξε τω Κυρίω». Έπειτα από σύντομη ασθένεια, παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριό του το πρωί της Δευτέρας, 12ης Δεκεμβρίου 1994, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Το σκήνωμά του μετεφέρθη στον Μητροπολιτικό Ναό των Ιωαννίνων, όπου εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα, και στην συνέχεια στον Ι. Ναό Αγίου Κοσμά της Κονίτσης , μέχρι τις 14 του ίδιου μήνα, οπότε και έγινε η κηδεία του με την συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων, πολλών Κληρικών και χιλιάδων λαού. Η ταφή του, σύμφωνα με επιθυμία του, πραγματοποιήθηκε στην Ι. Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Συγκλονιστική υπήρξε και η Διαθήκη του. Δεν είχε τίποτε το υλικό να διαθέση. Άφησε, όμως, μεγάλες πνευματικές υποθήκες στους Βορειοηπειρώτες , στους συνεργάτες του και στους χριστιανούς της Επαρχίας του. Η οδύνη για όλους μας ήταν μεγάλη. Όμως, «ησυχάσαμεν ειπόντες · το θέλημα του Κυρίου γινέσθω» (Πραξ. κα 14)


Μητρ.Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία να είναι η μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Σεβαστιανού.
άνθρωπος των έργων και όχι τω ν λόγων, ως οι σημερινοί δεσποτάδες.
Μητροπολίτης που παρέμεινε στην Μητρόπολή του μέχρι τέλους και δεν ζήτησε ούτε πήρε μεταθετό. Προτίμησε να παραμείνει και να αγωνιστεί θυσιαζόμενος για το ποίμνιό του και όχι να τρέχει για τα παραπολιτικά σχόλια στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη.

Τέτοιοι ιεράρχες λείπουν σήμερα από την Εκκλησία μας.

Ανώνυμος είπε...

Ας τον μιμηθούν λιγάκι και οι πολιτικοί μας. Ο Σεβαστιανός αγωνίστηκε για την Βόρειο Ήπειρο και οι πολιτικοί μας αγωνίζονται για τον χαμό της.

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη ...