Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Ένα από τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού που δεν είδαμε στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών είναι η φονική επίθεση ενόπλων τζιχαντιστών σε σχολείο στη μεθοριακή πόλη Μποντούε της Ουγκάντας, στις 16 Ιουνίου 2023, η βάρβαρη επίθεση άφησε πίσω της 41 νεκρούς. Από αυτούς οι 37 ήταν μαθητές, και οι υπόλοιποι 4 εργαζόμενοι στο σχολείο. Τα αθώα θύματα πυροβολήθηκαν,. σφαγιάσθηκαν ή πυρπολήθηκαν ζωντανά, με τα 17 μάλιστα να φέρουν τέτοια εγκαύματα, ώστε η αναγνώρισή τους να είναι αδύνατη. 

Άλλοι 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 κορίτσια, ήταν αγνοούμενοι με τους οικείους  τους να αγνοούν αν απήχθησαν ή δεν βρίσκονται στη ζωή. Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών, πίσω από τις οποίες κρύβεται η λογική ότι το σχολείο αποτελεί απειλή για τη θρησκεία. Μόλις πρόσφατο το παράδειγμα τα περισσότερα από 5.000 περιστατικά δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις σε περίπου από 250 σχολεία του Ιράν, από ομάδες που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας του Ιράν, επιδιώκουν, με τις πράξεις τους «να κλείσουν  όλα τα σχολεία, και κυρίως των τα σχολεία των θηλέων». 

Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες, που η δική μας, ορθόδοξη χριστιανική παράδοση θέλει την πίστη και το σχολείο αδελφωμένα. Και στα ζοφερά χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, κανένας δεν στήριξε την εκπαίδευση  όσο η Εκκλησία, που άλλωστε επί πατριάρχη Ιερεμία Β΄ το 1593 ανέλαβε επισήμως την παιδεία του Γένους. 

«ΖΩΗ», τ. 4381 

Δεν υπάρχουν σχόλια: