Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Παιδεία

Χρήστος Γιανναράς

Χρειαζόμαστε παιδεία για τον δικό μας τόπο. Όχι πια αυτή την εξαθλιωτική διαιώνιση του μεταπρατισμού, όχι άλλον πιθηκισμό, αγκομαχητό και λαχάνιασμα πίσω από ξένες φανταχτερές μόδες, εφήμερες ιδεολογίες, χρεωκοπημένους «φωταδισμους». Χρειαζόμαστε παιδεία για τις δικές μας ανάγκες - και πρώτη ανάγκη είναι η ίδια ή επιβίωση μας. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε με μικρονοϊκή επιπολαιότητα πώς, αν το γένος των Ελλήνων επιβίωσε μέσα στους αιώνες, δεν το οφείλει ούτε στην πολεμική του ισχύ ούτε στα μέσα παραγωγής ή στο σύστημα διανομής των αγαθών. Το οφείλει μόνο και αποκλειστικά στην πνευ­ματική του πραμάτεια, πού ήταν πρόταση νοήματος του βίου, πρόταση με καθολική, πανανθρώπινη εμβέλεια και δυναμική.

Να συνεννοηθούμε επιτέλους κάποτε οι Νεοέλληνες για μια παιδεία με δική της ραχοκοκαλιά, με δική της ταυτότητα. Γιατί μόνο όταν έχουμε συνείδηση ποιοι είμαστε και τί θέλουμε, μόνο τότε μπορούμε να προσλάβουμε οτιδήποτε (κάθε καινούργια γνώση, επιστήμη, μέθοδο, πρακτική) χωρίς να υποτασσόμαστε στο πρόσλημμα, αλλά αφο­μοιώνοντας οργανικά το κάθε πρόσλημμα στις δικές μας ανάγκες και στους δικούς μας στόχους.

Ραχοκοκαλιά ή φιλοσοφία της παιδείας, 1989.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι αθεράπευτο ζήτημα αυτή η παιδεία!! είναι πλέον ένα καφενείο που τά παιδια περνάνε ευχάριστα τήν ώρα τους.και όχι μόνο!!

Anastasios είπε...

Καλημέρα. Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχει ο κ.Γιανναράς!!!Και όταν μάλιστα είσαι εκπαιδευτικός βλέπεις ακόμα πιο έντονα αυτή την τραγική πραγματικότητα...Είναι πολύ κουραστικό και ψυχοφθόρο να υπηρετείς μια εκπαιδευτική ιδεολογία που δεν αντοποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα και στην ελληνική κουλτούρα.Κάθε σύστημα μιας χώρας μπορεί να είναι τέλειο και ιδανικό, αλλά είναι για την συγκεκριμένη χώρα,με τις συγκεκριμένες συνθήκες και όχι για όλο τον κόσμο.Γιατί θα πρέπει να μπούμε στα "καλούπια" που μας βάζουν και που στο κάτω-κάτω δεν μας ταιριάζουν;Μήπως γι'αυτό και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να είναι σωστοί και παραγωγικοί;Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει άξιους ανθρώπους που μπορούν να οργανώσουν ένα εκπ.σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.Αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία...και να μην τους "φάνε" αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μέσο και κυνηγάνε τα λεφτά...

χ.π