Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ταπείνωση

Πέρασε κάποτε από το λογισμό του Μεγάλου Αντωνίου σε τίνος τάχα αγίου μέτρα να είχε φτάσει. Ο Θεός όμως, που ήθελε να του ταπεινώσει το λογισμό, του φανέρωσε μια νύχτα στ’ όνειρο του πως καλύτερος του ήταν ο μπαλωματής, που είχε ένα μικρομάγαζο σ’ ένα παράμερο δρόμο της Αλεξανδρείας.

Μόλις ξημέρωσε, ο Όσιος πήρε το ραβδάκι του και ξεκίνησε για την πόλη. ’Ήθελε να γνωρίσει από κοντά τον περίφημο μπαλωματή και να δει τις αρετές του. Με πολλή δυσκολία ανακάλυψε το μαγαζάκι του, μπήκε μέσα, κάθισε πλάϊ του στον πάγκο κι άρχισε να τον ρωτά για τη ζωή του.

Ο απλοϊκός άνθρωπος, που δε του πήγαινε ο νους ποιός μπορούσε να ήταν εκείνος ο γερο-καλόγερος που ήλθε τόσο ξαφνικά να τον εξετάσει, χωρίς να πάρει τα μάτια του από το παπούτσι που μπάλωνε, του αποκρίθηκε αργά-αργά με ηρεμία:

- Δεν ξέρω, Αββά μου, να έχω κάνει ποτέ κανένα καλό. Κάθε πρωΐ σηκώνομαι, κάνω την προσευχή μου κι αρχίζω τη δουλειά μου. Λέω όμως πρώτα στο λογισμό μου, πως όλοι οι άνθρωποι σ’ αυτή την πόλη, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, θα σωθούν και μόνο εγώ θα καταδικαστώ για τις πολλές μου αμαρτίες. Κι όταν το βράδυ πάω να πλαγιάσω, πάλι το ίδιο συλλογίζομαι.

Ο Όσιος σηκώθηκε με θαυμασμό, τον αγκάλιασε, τον φίλησε και του είπε με συγκίνηση:

- Συ, αδελφέ μου, σαν καλός έμπορος, κέρδισες τον πολύτιμο μαργαρίτη άκοπα. Εγώ γέρασα στην έρημο, ίδρωσα και κόπιασα, μα δεν έφτασα την ταπεινοσύνη σου.6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολλή προσοχη χρειάζεται ,γιατι άν κανείς προσπαθήσει νά φθάσει τέτοια ταπείνωση,χωρίς νάναι ωριμος,κινδυνεύει νά πάθει κατάθλιψη.

Ανώνυμος είπε...

τελικά η φιλαυτία είναι αυτό πού πρέπει νά μειώνουμε όσο μεγαλώνουμε.

Ανώνυμος είπε...

ταπείνωση, φοβερή αρετή που δυστυχώς την έχουν λίγοι.
Μόνο η ταπείνωση είναι αρκετή να σε πάει στον Παράδεισο.
Προσπάθεια...

Ανώνυμος είπε...

αυτή η λέξη τί κακοποίηση έχει δεχθεί! τήν λενε καποιοι που στό πίσω μέρος του κεφαλιου τους πιστεύουν ότι είναι άγιοι.
Α.

Ανώνυμος είπε...

Εις τι θα μας ωφελήσει εμάς αν μάθουμε ότι η φωνή ήταν του Πατρός ή ο Θεός μιλεί δι' αγγέλου για τό 'να και τ' άλλο. Εις τι θα μας ωφελήσει εις τον δρόμο της σωτηρίας μας, αν γνωρίζουμε αυτό; Εσύ μιλάς θεολογικά. Τι θα μας ωφελήσει; Τίποτε. Θα σε προσβάλω. Άφησες το δρόμο της ταπεινώσεως και πιάνεις υψηλά επίπεδα θεολογικά. Όχι. Άφησε αυτόν το δρόμο κι ακολούθησε το δρόμο της καλογερικής. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Άφησε αυτόν το δρόμο της ερεύνης, διότι...
γ,Εφραίμ Κατουνακιώτης

Ανώνυμος είπε...

Ν'αξιωθώ να τρυπήσω
με το δόρυ της προσευχής
το φράγμα που με χωρίζει απο σένα
και με εξισώνει με την εξορία.
Σε περιμένω να σημαδέψεις
με τη σφραγίδα του ουράνιου χρόνου
τα μικροσκοπικά και μπερδεμένα
κομματάκια της μέρας μου
που κι αυτά είναι
της αγάπης σου πλάσματα.

Ματθαίος Μουντές.

Α.