Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ιερώνυμος : Τα τυχερά είναι ντροπή !

Εξάψαλμος» Ιερώνυμου χθες σε όσους προϊσταμένους ναών της αρχιερατικής του περιφέρειας δεν ανταποκρίθηκαν σε ερώτημα που τους είχε τεθεί από το καλοκαίρι, σχετικά με τα προβλήματα και τους στόχους της ενορίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όχι μόνο δεν κάλεσε σε χθεσινή ιερατική σύναξη όσους προϊσταμένους ενοριών δεν απάντησαν σχετικά με το ποια θέματα αντιμετωπίζει η εκκλησία στη οποία υπηρετούν, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και την παραίτησή τους από τη θέση του προϊσταμένου.

Την ίδια στιγμή, στη σύναξη στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας φέρεται πως χαρακτήρισε «ντροπή» την απαίτηση των κληρικών για «τυχερά» και ταυτόχρονα ζήτησε από τους ρασοφόρους της αρχιερατικής του περιφέρειας να μην πολιτικολογούν δημοσίως.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κληρικοί προϊστάμενοι ναών της Αρχιεπισκοπής είναι περίπου 150 και περίπου το 30% δεν συνέταξε την έκθεση σχετικά με το ποιες είναι οι δράσεις, το έργο, το όραμα, αλλά και τα προβλήματα κάθε ενορίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ιερώνυμου.

Οι κληρικοί που παρευρέθησαν στη χθεσινή συνάντηση ήταν περίπου 100 και άκουσαν διά στόματος Αρχιεπισκόπου τη φράση «η απαίτηση των τυχερών είναι ντροπή. Αν θέλει κάποιος πιστός να δώσει κάτι σαν χάρισμα, μπορεί, όμως δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει».

Προτροπή
Ιδιαίτερη αξία λόγω της συγκυρίας των εκλογών αποκτά και η προτροπή του κ. Ιερώνυμου προς τους παριστάμενους να κρατούν τις πολιτικές απόψεις για τον εαυτό τους. «Τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση στην Εκκλησία», φέρεται να είπε.

Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών κάθε ενορίας ήταν ένα ακόμη θέμα που ετέθη κατά τη χθεσινή σύναξη.

Ο Προκαθήμενος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ο οβολός των πιστών είναι ιερός και ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια κληρικού που θα εκθέτει την Εκκλησία.

Με αφορμή δε εισήγηση κληρικού από τον Αγιο Ευθύμιο Κυψέλης σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας και του κλήρου, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διευρυνθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Επίσης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ενορίες που έχουν ευρεία κοινωνική δράση για τη στήριξη περισσότερων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μίλησε για την κατάρτιση των κληρικών, την οποία θα αναλάβει το νεοσυσταθέν «Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης» της Αρχιεπισκοπής.

Τέλος, ανακοίνωσε και μία καινοτομία, η οποία αφορά τη συμμετοχή κληρικών σε ομάδες εργασίας της ιεραρχίας, εφόσον τα θέματα με τα οποία ασχολείται η ομάδα εργασίας αφορούν τον εφημεριακό κλήρο.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«mpravo. o kyruos ierwnymos synexizei na mas ekplhssei eyxarista...»

Antonis

Vasiliki Rimpa είπε...

Εδώ πρέπει να πούμε όλοι ένα μεγάλο μπράβο στον Ιερώνυμο...όμως !

α. θα ηθελα να γίνει ενας ανοιχτός διάλογος για το ..τι εκκλησία θέλουμε και με τι Ιερείς...δηλ. δε μπορούμε να δεχτούμε όλους τους Ιερείς όσο και αν ακούγεται αυτό....αμαρτωλό από πλευράς μου ...υπάρχουν απλά άνθρωποι που τελικά δεν έχουν αυτό το θεικό χάρισμα....
Ζω σε μια επαρχια που πραγματικά εχω ξεχάσει ότι πίστευα εως τώρα ότι αποτελεί ιδιότητα ενός Ιερέα ....
και όμως παρόλο που ο κόσμος έχει αγανακτίσει έχει προσφύγει στη Μητρόπολη ...το αποτέλεσμα είναι ...δεν έχουμε Ιερείς...
Το δέχομαι ότι είναι ένα πρόβλημα...όμως σε αυτό το βωμό θυσιάζεις ένα ολόκληρο ποίμνιο?

Δε θα εισέλθω σε λεπτομέρειες που θα κάνου πολλούς αναγνώστες να ανατριχιάσουν...απλά μια περισσότερη προσέγγιση της πραγματικότητας.

Και το δεύτερο και σημαντικότερο είναι πραγματικά ο στόχος...

Ελάχιστοι είναι οι Ναοί που έχουν στόχο ...ανθρωποκεντρικό....
λυπάμαι , ελάχιστοι....

Και μια τελευταία ερώτηση ...δεν υπάρχει ελεγκτικό όργανο που να βλέπει, να λαμβάνει γνώση τι γίνεται στις ενορίες και ιδιαίτερα στην απομακρυσμένη επαρχία ...που πολλές φορές νοιώθω ότι δεν είμαστε εμείς Ελλάδα....

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Βασιλική,

η κατάσταση πολλές φορές εντός της εκκλησίας προκαλεί λύπη. Δέχομαι καλοπροαίρετα ότι είναι αληθή αυτά που αναφέρθηκαν για ανάξιους ιερείς.
Δεν χρειάζεται όμως απογοήτευση. Δεν πρέπει τα όσα στραβά και ανάποδα εντός της εκκλησίας να μας απομακρύνουν από την σχέση μας με Αυτόν.
Δεν δικαιολογώ τα όποια στραβά. Αντιθέτως είμαι αυστηρός. Αλλά.
Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στο νέο μας Αρχιεπίσκοπο. Φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει. Θέλει χρόνο όμως. Παγιωμένες καταστάσεις ετών δεν μπορούν να αλλάξουν με τη μία.
Θέλω να πιστεύω οτι οι νέοι που εισέρχονται στις τάξεις του ιερού Κλήρου διαθέτουν ένα διαφορετικό πνεύμα.
Ας ευχόμαστε και ας προσευχόμαστε ο Θεός να μας δίνει δύναμη και φώτιση για να μη σκανδαλίζουμε εμείς οι ιερείς.

Vasiliki Rimpa είπε...

Προσωπικά δε μπορεί κανένας Ιερείς να με απομακρύνει ή να μου δημιουργησει συναίσθημα απογοητευσης.
Είναι μια σχέση που έχω καθαρά με το Θεό...ο Ιερέας με βοηθά στην ας μου επιτραπει να σας το πω ...οπως το νοιωθω ...στη τυπικη μου επαφη με το Θεο....γιατι επί της ουσίας έχω με τον πνευματικό μου και με τον ίδιο μου τον εαυτό...που του προσφερω.
Ομως, δε μπορουμε να κλεινουμε τα ματια μας και να μην βλεπουμε.....και εκει θελω να υπαρχει μια μικρη παρεμβαση ..επι της ουσιας απο τη Κεφαλή της Εκκλησίας.

Βεβαίως και υπάρχει πίστωση χρόνου και σίγουρα πιστέυουμε ότι υπάρχει η θέληση να αποκτηθεί λίγο περισσότερο πνευματικότητα παρά ...αυτή η μικρή παρέκκλιση που δυστυχώ υπάρχει και στους κόλπους των Ιερέων...εξάλλου είναι άνθρωποι...και ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε ?