Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Φάε, η αμαρτία δική μου !


Συχνά τυχαίνει σε παρέες, κάποιος να μη νηστεύει και να λέει με «αυτοθυσία» στον άλλο που νηστεύει:

-Φάε, η αμαρτία δική μου. Λες και η νηστεία είναι φόρος που θα μπορούσε να πληρώσει ο συνέταιρος!

Η προτροπή αυτή δείχνει τη νομικιστική αντίληψη που έχουμε για την σχέση μας με την Εκκλησία. Έγκλημα και τιμωρία. Παράβαση, ενοχή, ποινή, εξιλέωση. Οι κανόνες της Εκκλησίας υποβιβάζονται σε στείρους νόμους και κυριαρχεί το άγχος, μη τυχόν τους παραβεί κανείς· και ακολουθήσει η τιμωρία.
Ο νόμος του κράτους απλώς καταπιέζει, και τον ανεχόμαστε, προκειμένου να λειτουργεί στοιχειωδώς η κοινωνία.

Οι κανόνες της Εκκλησίας υπάρχουν, για να μας θεραπεύουν. Όποιος τους εφαρμόζει, κερδίζει τη θεραπεία ολόκληρης της ύπαρξής του· αλλά όποιος δεν τα καταφέρνει όσο πρέπει καλά, κερδίζει τουλάχιστον τον φωτισμό της συνείδησής του.

Η συνείδηση είναι «λάστιχο». Προσαρμόζεται. Μπορεί ο άνθρωπος να φθάσει να κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα, επειδή βρήκε μια δικαιολογία, και πορώνει τη συνείδηση.

-Έλα ρε, αφού όλοι κλέβουν. Και το συντριβάνι αρχίζει και βγάζει βρώμικο νερό! ή και αχρηστεύεται!

Έτσι αποσαφηνίζεται η κατάσταση. Η «φιλάνθρωπη» προσαρμογή στην κοινωνική πραγματικότητα είναι έγκλημα. «Αφού κανείς, ή έστω οι περισσότεροι, δεν εφαρμόζουν κάτι, ας το διαγράψουμε»! Ναι, έγκλημα είναι η «ρεαλιστική» αυτή νοοτροπία. Γιατί καταστρέφει τη δυνατότητα για μετάνοια. Οι κανόνες της Εκκλησίας δείχνουν την ευθεία οδό. Και η «οικονομία» της, επιτρέπει στον άνθρωπο, ακολουθώντας μια ταλάντευση, σιγά σιγά να ισορροπεί τη ζωή του.

Δεν είναι ζήτημα αμαρτίας-παράβασης. Είναι ζήτημα, απώλειας της ευκαιρίας για προπόνηση.

Η νηστεία είναι ένα είδος προπόνησης. Στην Εκκλησία όλα τα είδη της προπόνησης λέγονται άσκηση. Αν κανείς διακόπτει την άσκηση, επειδή τάχα εύκολα ξεπερνάει τον «εγωϊσμό» του, και ακολουθεί τους όποιους «φιλάνθρωπους», ποτέ δε θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η θεραπεία, η κάθαρση από τα πάθη, ο φωτισμός του νου, η θεραπεία του όλου ανθρώπου.
Αρκεί βέβαια η προπόνηση να μη γίνεται πρωτάθλημα. Αυτό ήταν το λάθος των Φαρισαίων. Έκαναν το μέσο σκοπό. Νηστεία για την νηστεία! Όσο πιο πολύ νηστεύω, τόσο καλύτερος είμαι! Και μου χρωστάει πλέον ο Θεός! Σ
᾿ αυτή την περίπτωση, λόγω της υπερηφάνειας ακυρώνεται ολόκληρη η προσπάθεια! Το μέσο αντί να φέρει ταπείνωση, πνίγει την ύπαρξή μας στην κόλαση της αυτοδικαίωσης.

alopsis


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω την αίσθηση οτι όλοι εμείς οι σύγχρονοι Χριστιανοί πρέπει να διαβάσουμε πάλι και πάλι αυτό το υπέροχο κείμενο γιατί θίγει πάρα πολλά θέματα.Όπως, το ποιά πρέπει να είναι η σχέση μας με την Εκκλησία και τους νόμους της, τί ρόλο παίζει η άσκηση στη ζωή μας, και το πόσο εύκολα συμβιβαζόμαστε στήν καθημερινή μας ζωή, μόνο και μόνο για να μην ξεβολευόμαστε, για να καλοπερνάμε.Όλος ο αγώνας μας ας είναι αποτέλεσμα της αγάπης μας στο Θεό!

φ.

Ανώνυμος είπε...

αυτή την ανάρτηση πρέπει να την διαβάσουν ορισμένοι αδελφοί μας κοιλιόδουλοι, που περιμένουν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης να αλλάξει η ημέρα χρονολογικώς για ξεκινήσουν να τρώνε αρτήσιμα.
Φοβερή υποκρισία. Νηστεία αδελφοί. Νηστεία όλη την μέρα της τετάρτης και της Παρασκευής. Μη παίζετε με τις νηστείες και τον Θεό.

Ανώνυμος είπε...

πολλές αναρτήσεις για το φαγητό σήμερα.
Τι έγινε ;
Ξεκίνησε κανείς δίαιτα και πεινάμε ;!

Ανώνυμος είπε...

χαλαρώστε και λίγο ρε παιδιά.πρώτη η εκκλησία θεωρεί σημαντικό το φαγητό με τόσες νηστείες............αντε μην τρελαθούμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα έπρεπε η Εκκλησία να αναθεωρήσει τις νηστείες ; Δεν είναι πολλές ρε παιδιά ;
Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την αψυχολόγητη νηστεία του 15Αυγούστου, πιο πολύ δε ακατανόητα και σαδομαζοχιστική πιστεύω ότι είναι η νηστεία των Αγ.Αποστόλων.
Λες και κάποιο θέλουν σώνει και καλά να ταλαιπωρούν τους ευσεβείς χριστιανούς.

Ανώνυμος είπε...

προηγούμενε ανώνυμε,

για να έχουν θεσπίσει οι Πατέρες της Εκκλησίας αυτές τις νηστείες, σημαίνει οτι είναι θεόπνευστες, ειδάλλως το σώμα της Εκκλησίας θα τις είχε ανενεργές.
τώρα, αν νομίζεις πως γνωρίζεις καλύτερα τα πράγματα εσύ, αναμένουμε να διαβάσουμε τα δικά σου θεόπνευστα κείμενα, αλλιώς το επόμενο βήμα είναι να φτιάξεις δική σου Εκκλησία και δικούς σου κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

οτι κανεις κάντο ελεύθερα.μήν ψυχαναγκάζεσαι!