Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Θέλω συνεργάτες και όχι υποτελείς"

Την ώρα που η κακοδιαχείριση και η κακοδιοίκηση ευθύνονται σημαντικά - σύμφωνα με τους πολίτες - για τα κακώς κείμενα και την προβληματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται να τολμά να αντιμετωπίζει θαραλλέα φαινόμενα ολιγωρίαςκαι αμέλειας στην άσκηση της διοίκησης. Η ολιγωρία αρκετών ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις εντολές του κ. Ιερώνυμου οδήγησε τελικά σε ανακατατάξεις με την απομάκρυνση κληρικών από την θέση προϊσταμένου που κατείχαν στους Ναούς που υπηρετούν.



Την παραίτηση 52 ιερέων της Αρχιεπισκοπής από τη θέση προϊσταμένου των ναών τους, ζήτησε kai έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αιτία ήταν το γεγονός ότι αδιαφόρησαν στις ρητές οδηγίες του Αρχιεπισκόπου να υποβάλλουν έως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου απολογιστικές εκθέσεις πεπραγμένων που κατά πληροφορίες περιλαμβάνουν ότιδήποτε αφορά τους ενοριακούς ναούς από ποιμαντικά, διοικητικά και γραφειοκρατικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών.



"Ο Μακαριώτατος θα αξιολογήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ζήτησε τις παραιτήσεις και θα αποφασίσει τι θα πράξει" επισημαίνει συνεργάτης του.



Στην σύναξη των ιερέων της Αρχιεπισκοπής το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Ιερώνυμος, εμφανίστηκε εξαιρετικά αυστηρός αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα λάβουν την απάντηση εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν άφωνο. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, αλλά και απείθειας σε εντολές του.



Το μήνυμα της δυσαρέσκειας είχαν πάρει ήδη οι 52 υπό «δυσμένεια» κληρικοί, καθώς ουδείς εξ αυτών έλαβε πρόσκληση να παραστεί στην ιερατική σύναξη. Αντιθέτως, ειδοποιήθηκαν να υποβάλλουν γραπτώς τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις των προϊσταμένων που κατείχαν σε ενοριακούς ναούς.



Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ιερείς που φέρονται από κύκλους της Αρχιεπισκοπής να υπέβαλαν την παραίτησή τους υπηρετούν και σε σημαντικές θέσεις στην Ιερά Σύνοδο.



Η απόφαση του κ. Ιερώνυμου να ζητήσει από τους κληρικούς να παραιτηθούν από προϊστάμενοι των Ναών έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις τόσο στο Συνοδικό Μέγαρο, όσο και στην Αρχιεπισκοπή. Ήδη παρατηρούνται συμπτώματα «γκρίνιας», στους κύκλους των ιερέων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «υπερβολική αυστηρότητα».



"Μας ζήτησε μέσα στο καλοκαίρι να συντάξουμε τις εκθέσεις πεπραγμένων. Πως όμως θα γινόταν αυτό σε μα περίοδο που πολλοί συνεργάτες μας έλειπαν σε διακοπές; πως θα βρίσκαμε όλα τα στοιχεία είτε για διοικητικά ζητήματα, είτε για κάποια οικονομικά δεδομένα;"διερωτάται ιερέας της Αρχιεπισκοπής και προσθέτει: "Είμαι πολύ πικραμένος γιατί περίμενα κατανόηση και όχι αυστηρότητα".



Την ίδια στιγμή η κίνηση του κ. Ιερώνυμου αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού και στους κύκλους των επισκόπων. Μάλιστα, αρκετοί μητροπολίτες, εμφανίζονται έκπληκτοι για το γεγονός οτι "Ο Αρχιεπίσκοπος καρατόμησε ακόμα και στενούς του συνεργάτες".



Ωστόσο, άτομα που βρίσκονται στο στενό κύκλο των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου επισημαίνουν ότι η κίνηση του κ. Ιερώνυμου να ζητήσει την απομάκρυνση των ιερέων από τις θέσεις των προϊσταμένων δεν ενέχει κάτι το προσωπικό, έναντι οποιουδήποτε ιερωμένου, αλλά είναι ένα αυστηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως από εδώ και στο εξής κάθε νέο "κρούσμα" ολιγωρίας, αδιαφορίας και κακοδιοίκησης θα τιμωρείται εξίσου αυστηρά.



Τονίζουν εξάλλου ότι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος επιθυμεί να περιβάλλεται από επιμελείς συνεργάτες στην Αρχιεπισκοπή και την Ιερά Σύνοδο και όχι υποτελείς, κάτι που τόνισε και κατά την πρόσφατη ιερατική σύναξη. Στο πλαίσιο αυτό, επομένως, ζητάει από όλους να είναι συνεργάσιμοι και ο καθένας να φέρνει σε πέρα το μερίδιο δουλείας που του αναλογεί.

Amen.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εεεε...τι θέματα είναι αυτά που βάζετε;;

Ανώνυμος είπε...

Αφού εσείς είσαστε Χριστοδουλικοί τι δουλειά έχετε με τον Ιερώνυμο?

Ανώνυμος είπε...

Άσχετα και τα δύο προηγούμενα σχόλια... Τι να πω, λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

Αντί να λυπάσαι βάλε κανένα σχόλιο της προκοπής...Αντε παιδάκι μου...