Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Κάτι για την Παναγία μας...

Ο ΗΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΟΗ

« Ήκουσαν οι ποιμένες των αγγέλων υμνούντων την ένσαρκον Χριστού παρουσία».
 Μια από τις ωραιότερες λειτουργίες μέσα στην υλική και πνευματική δημιουργία, είναι η ακοή. Αυτή συλλαμβάνει τους ήχους. Πολλά όντα ακούνε, αλλά μόνον ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται αξιόλογα απέναντι στους ήχους. Ακούει ωραίες μελωδίες, υπέροχες συμφωνίες, κατανυχτικά τροπάρια, χαρούμενα αγγέλματα. Ακούει, όμως, και άλλους δυσάρεστους ήχους, απατηλούς. Με συκοφαντικό περιεχόμενο. Ήχους που διεγείρουν τα πάθη, μίση και δημιουργούν καταστροφές. Ήχους που φθείρουν και διαφθείρουν. Είναι οι ήχοι των απατηλών σειρήνων, που μαγεύουν και καταστρέφουν.
   Οι ποιμένες έκαναν καλή επιλογή των ήχων. Ασφαλώς άκουγαν πολλούς ήχους στην εποχή τους. Προτίμησαν όμως τον ήχο των αγγέλων. Και ο ήχος αυτός τους αποκάλυψε το μεγαλύτερο γεγονός της δημιουργίας. Τη γέννηση του Χριστού.
Ο Χριστός πήρε την ένσαρκη παρουσία, για να αναγεννήσει την ιστορία και ολόκληρη τη δημιουργία. Γι’ αυτό και έτρεξαν να Τον προσκύνησαν στη φάτνη Του.
   Τέτοιοι αγγελικοί, θεσπέσιοι ήχοι ακούγονται και σήμερα, όπως ακούγονταν και πάντοτε.
Τέτοιους ήχους ‘άκουσαν και οι προφήτες, οι Απόστολοι, η Θεοτόκος, οι  μάρτυρες, οι άγιοι και αγιάστηκαν. Τέτοιους ήχους εκπέμπει η Εκκλησία μας με τη λειτουργική της ζωή. Τέτοιους ήχους εκπέμπει ο άμβωνας. Τέτοιος ήχος είναι ολόκληρο το ιερό Ευαγγέλιο.
Εμείς ίσως σήμερα να είχαμε μπερδευτεί με πολλούς ήχους και δεν ακούσαμε τον ήχο των Χριστουγέννων, και δεν προσκυνήσαμε, όπως έπρεπε το Χριστό.
Σε λίγο θα ξανακούσουμε τους αγγέλους να εξαγγέλλουν το μήνυμα της Ανάστασης δίπλα στον μνήμα το κενό.
Μήπως πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα ως τότε, για να ακούσουμε τον ύμνο της Ανάστασης;
            Είναι ο ύμνος μας.  

( Αρχιμ. Τιμ. Κιλίφη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: