Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΌΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ


            Την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στον συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών  η Ι. Μητρόπολη διοργάνωσε μια ανεπανάληπτη και μεγαλειώδη εκδήλωση για να τιμήσει το μεγάλο γεγονός της εθνικής μας παλιγγενεσίας, αλλά και την προσωπικότητα του μαρτυρικού Πατριάρχη του Γένους μας.
            Η έμπνευση του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ υλοποιήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο. Η πρόσκληση του βρήκε ανταπόκριση σε μεγάλα στρώματα του ορθόδοξου λαού μας, ο οποίος κατέκλυσε ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης.
            Το Γένος μας γιόρταζε τη δόξα της Θεοτόκου και τη δόξα του Ελληνικού Έθνους. Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον ευαγγελισμό της ελευθερίας του Γένους. Δύο « Χαίρε» εκφράζουν το νόημα της μεγάλης ημέρας: το «χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία» και το « χαίρε, ω χαίρε λευτεριά».
Αιώνων μαρτύρια και πόνοι τώρα μετουσιώνονται στο νικηφόρο αυτό λόγο που απαλύνει τα στήθη των Ελλήνων.
            Το ολιγάριθμο Έθνος των Ελλήνων αποφασίζει να    καταθέσει τη ζωή του ως ενέχυρο της ελευθερίας, αποφασίζει να αποτινάξει τον ζυγό της δουλείας τεσσάρων αιώνων και να τα βάλει με μια αυτοκρατορία του τρόμου και της βαρβαρότητας. Αυτό είναι το μεγάλο και πρωτάκουστο γεγονός της ιστορίας.
            Η ιδέα του ανθρώπου και η ιδέα του Θεού ήταν οι μεγάλες αξίες των αγωνιστών του ’21. Έτσι δημιούργησαν το καλλιτέχνημα της ελληνικής ελευθερίας.
            Δυστυχώς για τον τόπο μας σήμερα υπάρχουν ρεύματα που απειλούν να παραμερίσουν αυτό το καλλιτέχνημα του ελεύθερου ανθρώπου και την πίστη στο Θεό.
            Πρόκειται για ένα μηχανισμό και μια τυποποιημένη ιδεολογία που υπόσχεται ευδαιμονία και δημαγωγούν απειλώντας να αφανίσουν την προσωπικότητα του ανθρώπου και την πίστη στο Θεό.
            Σήμερα  με προπαγανδιστικό τρόπο προσπαθούν οι θιασώτες της Νέας Εποχής να παραθεωρίσουν  τη μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας μας στην ελευθερία του Γένους μας και τις θυσίες των κληρικών της. Έφθασαν μέχρι του σημείου να ασελγήσουν ιστορικά και να σπιλώσουν τη μεγάλη αυτή φυσιογνωμία του Γένους τον εθνο - ιερομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄!
            Αυτό όμως δεν το σηκώνει η συνείδηση του ορθόδοξου Ρωμιού. Η αντίδραση αυτή εκφράστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου, ο οποίος με τον πιο επίσημο τρόπο διατράνωσε την αλήθεια και κατακεραύνωσε τους κιβδηλοποιούς με αδιάσειστα ιστορικά επιχειρήματα αποκαθιστώντας τα πράγματα στη θέση τους.
            Ο Επίσκοπος με καρδιά και φωνή παλλόμενη από εθνικό παλμό αναφέρθηκε στη μεγάλη φυσιογνωμία του Πατριάρχη του Γένους Γρηγορίου του Ε΄, ο οποίος μαζί με άλλους επισκόπους και κληρικούς  πλήρωσαν το τίμημα της ελευθερίας μας.
            Ο λόγος του Μητροπολίτου άγγιξε τα μύχια της ψυχής μας και ξαναζωντάνεψε όλα όσα αποτελούν τα ουσιώδη το0υ Γένους: Τον Χριστό και την Ελλάδα.
Και το πυκνό ακροατήριο  πολλές φορές  με ουρανομήκεις επιδοκιμασίες εβεβαίου του λόγου το ασφαλές .
            Η όλη εκδήλωση έκλεισε  με λεβέντικους χορούς από ενοριακά συγκροτήματα και τον Εθνικό Ύμνο.
            Τη Δευτέρα ακούσαμε όσα κάποια παράσιτα επιχειρούν να αφανίσουν από τη συνείδηση των νεοελλήνων. Ο επισκοπικός λόγος στήριξε τις καρδιές μας, ανόρθωσε το ιστορικό μας φρόνημα και έδωσε ελπίδα στις αποσταμένες καρδιές μας.  
            Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: