Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Είναι αργά για δάκρυα…… Μια άποψη του Σωτήρη Τζούμα





Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν ανέκυψε το θέμα των ταυτοτήτων σήμανε αμέσως συναγερμό στους κόλπους εντός της Εκκλησίας!
Όταν κάποιος τόλμησε να του αντιπροτάξει οτι θεωρεί κάπως υπερβολική την κινητοποίηση και όσα ακολούθησαν- με τις λαοσυνάξεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη- ο σθεναρός και δυναμικός Πρωθιεράρχης είχε πεί με την γνωστή αμεσότητα που τον διέκρινε :
— Αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι μόνο η αρχή ! Αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι χειρότερα! Γιαυτά αγωνιζόμαστε εμείς! Αφού οι πολιτικοί αποφάσισαν να θίξουν την Εκκλησία και να αμφισβητήσουν μία παράδοση αιώνων, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για όλα!
Και δεν είχε άδικο !
Με τις κινητοποιήσεις της η Εκκλησία αλλά και με τις λαοσυνάξεις των εκατομμυρίων Ελλήνων, που βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης , όταν τους το ζήτησε η Εκκλησία και προσωπικά ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος , μπορεί να μην σταμάρησε το θέμα των ταυτοτήτων το οποίο πυροδότησε την όλη κατάσταση. Έκανε όμως κάτι πιο αποτελεσματικό και ευεργετικό για την Εκκλησία, έστω και προσωρινά:ανέκοψε, όλα τα υπόλοιπα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του Σημίτη να επιβάλλει στο ελληνικό κράτος!
Με λίγα λόγια, η Εκκλησία έδειξε από την πρώτη στιγμή ενωμένη και αποφασισμένη να κόψει τον αέρα εκείνων που εν ονόματι των εντολών της ΕΕ θα άρχιζαν την αποχριστιανοποίηση της χώρας ! Τότε η Εκκλησία αντέδρασε με δύναμη και τα κατάφερε!
Σήμερα, δυστυχώς, τα πράγματα εξελίσσονται αλλιώς! Η Εκκλησία από ισότιμος εταίρος που ήταν μέχρι τώρα, μεταβλήθηκε σε τελευταίο τροχό της αμάξης. Από τη στιγμή που η Εκκληςία δέχθηκε να μετατραπεί σε μία απέραντη ΜΚΟ, είναι φυσικό η φωνή της και η ισχύς της να χάνονται στο βάθος της κατσαρόλας των γευμάτων που ετοιμάζει, ως μη όφειλε και δεν ακούει ούτε ένα ευχαριστώ από αυτούς που θα έπρεπε!
Και το τραγικό στην περίπτωση του μαθήματος των θρησκευτικών είναι οτι η Εκκλησία γνώριζε τις προθέσεις και τα σχέδια του κ. Φίλη και των συνεργατών – συμβούλων του από πέρυσι, που άρχισαν οι συνομιλίες!
Γνώριζε οτι η κατάληξη θα είναι εις βάρος της και δεν αντέδρασε ακαριαία, ως όφειλε! Έπρεπε να βρεθεί προ των τετελεσμένων γεγονότων που προκάλεσε ο κ. Φίλης για να αντιδράσει και να αρθρώσει τον ορθό λόγο της! Αυτό τουλάχιστον καταγγέλει ευθέως και ο Υπουργός Παιδείας και τα μέλη της επιτροπής του διαλόγου, όπως ο καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος, στενός συνεργάτης μέχρι πρότινος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου – από τα χρόνια που ήταν Θηβών- και δεινός αρθρογράφος- υβριστής του Μακαριστού Χριστοδούλου και τα δέκα έτη της Αρχιεπισκοπείας του!
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!
Η σύγχυση που επέφερε η αποκάλυψη από την πλευρά μας του τελικού σχεδίου που επέβαλε ο Υπουργός Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και η σθεναρή και σταθερή θέση και στάση μας, έβγαλε στην επιφάνεια όλο το παρασκήνιο που υπήρχε σχετικά με το θέμα αυτό .
Η διγλωσσία της Εκκλησίας , όταν » έσκασε» το θέμα αποδείχθηκε ανίκανη να ανακόψει το κακό κλίμα ! Ήταν πλέον αργά για να περισώσει την κατάσταση .
Η αργοπορημένη και άνευρη εξάλλου αντίδραση της επικοινωνιακής ομάδας του Αρχιεπισκόπου, δεν κατέστησαν την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο συμπαθέστερους προς την κοινή γνώμη! Το αντίθετο συνέβη με αποτέλεσμα ο λαός μας να ανακαλεί περισσότερο στη μνήμη του τον μεγάλο απόντα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Οι Ιεράρχες που απαρτίζουν την Επιτροπή της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών, όμως περιέργως δείχνουν έκπληκτοι με την δυσμενή αυτή εξέλιξη, πλην όμως, όπως αποκαλύφθηκε επισήμως δεν ήταν απλώς υποψιασμένοι αλλά απολύτως ενήμεροι! Παρά ταύτα παραμένουν στις θέσεις τους! Προφανώς δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητή η σοβαρότης του θέματος που που έχει συμβεί!
Η πλειοψηφία των Ιεραρχών, δυστυχώς, εσιώπησε, αφήνοντας να ασχοληθούν με το θέμα και να αντιδράσουν ελάχιστοι Ιεράρχες! Ένας μάλιστα εξ αυτών, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, σε συνέντευξή του κατήγγειλε πρωτοφανή γεγονότα που αποδομούν τη Συνοδικότητα της Εκκλησίας! Και περίμενα από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο όπως επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είχε δηλώσει μετά από την ευχάριστη κατάληξη μίας διχογνωμίας που υπήρχε στην Ιεραρχία– τότε που οι σχέσεις Αθηνών- Φαναρίου περνούσαν κρίση– οτι «σήμερα ζήσαμε την αποθέωση του Συνοδικού μας συστήματος» περιμέναμε να πεί το ακριβώς αντίθετο μετά από όσα κατήγγειλε, οτι τρείς Ιεράρχες δεν άφησαν τον Αρχιεπίσκοπο να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και να το φέρει από νωρίτερα στην Ιεραρχία!

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι η διαμάχη που υφίσταται μεταξύ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), η οποία έκρουσε τον κώδωνα των επερχομένων δεινών, κατά τη αυνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο και τον…αφύπνισε και άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά!

Την άλλη πλευρά εκπροσωπεί μία σχετικώς νεόκοπη ένωση Θεολόγων, οι οποίοι είναι ηλίου φαεινότερο οτι δεν έχουν ιδέα από την ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας σε βιωματικό επίπεδο και οι γνώσεις τους είναι σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο σπουδών, που παρεπιπτόντως παρακολούθησαν και όχι γιατί το ήθελαν και το πίστευαν! Πρωτεργάτης σε αυτή τη νέα ένωση είναι – άκουσον άκουσον -ο εκ των δεξιών βραχιόνων μέχρι πρότινος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, καθηγητής της Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας, του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μάριος Μπέγζος, πρώτος τη τάξει εκπρόσωπος των Θεολόγων στην αρμόδια επιτροπή, όχι όμως από την πλευρά της Εκκλησίας αυτή τη φορά, αλλά από την πλευρά του αθώου κ. Φίλη.

Ιθύνων νούς σε όλο αυτό το φιάσκο και αρχιτέκτων της αποδόμησης του μαθήματος των Θρησκευτικών ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, μαζί με την ανεκδιήγητη κ. Αγγελική Ζιάκα, Επίκουρο καθηγήτρια θρησκειολογίας του τμήματος του ΑΠΘ, η οποία με όσα αρνητικά είπε για το μάθημα των θρησκευτικών , οι δηλώσεις του κ. Φίλη ομοιάζουν με έκθεση καρηχητόπουλου τελούντος υπό σύγχυση !
Να επισημάνουμε οτι τόσο ο κ. Μπέγζος, όσο και η κ. Ζιάκα, δηλώνουν ευθέως οτι ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες- μέλη της Επιτροπής διαλόγου, ήταν εξ αρχής ενήμεροι για τις θέσεις της κυβέρνησης καθώς και για τις αλλαγές που εξυφαίνονταν εντός του Υπουργείου Παιδείας! Το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα;Και τώρα όλοι μαζί φωνασκούν, θυμώνουν, αντιδρούν και κλαίνε….!
Όμως, είναι αργά για δάκρυα …..!


 http://www.exapsalmos.gr/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α ρε, ΧριστΌδουλε πόσο μας λείπεις, ευτυχώς άφησες πίσω σου άξιο συνεχιστή του μεγαλειώδους σου έργου τον μητροπολίτη Πατρών κ.Χρυσόστομο!
ΑΞΙΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως τα πραγματα ειναι τελεσιδικα
δεν υπαρχει περιπτωση ανανηψης
το νερο εχει μπει στο αυλακι!!!
αυτο που μενει ειναι να αποδεχτουμε την πραγματικοτητα.

Ανώνυμος είπε...

από τα καλυτερα κειμενα που εχω διαβασει
ακτινογραφια της σημερινησ καταντιας
ΤΕΛΕΙΟ!!!