Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Μια φτηνή αθεϊστική μικρότητα: Το Θ και το θ


Το 1936 ένας τελειόφοιτος μαθητής γυμνασίου στη Ρωσία συνέλαβε την ιδέα να καταγράψει σε αφήγημα τους δραματικούς αγώνες της Ρωσίας  σε μια παρανοϊκή σύρραξη του 1914-1917,  (Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος) της οποίας κατάληξη ήταν η έκρηξη της μπολσεβικικής επαναστάσεως το 1917.
          Το όραμά του αυτό ο μαθητής το πραγματοποίησε 35 χρόνια αργότερα, το έτος 1971. Τότε το κομμουνιστικό καθεστώς προθυμοποιήθηκε  να εκδώσει το σπουδαίο έργο του σε εκατομμύρια αντίτυπα. Ζήτησε μόνο από τον συγγραφέα κάποιες “ασήμαντες” αλλαγές, π. χ. Να μη γράψει τη λέξη Θεός με κεφαλαίο θήτα.
          Ο συγγραφέας αρνήθηκε. Προτίμησε να το εκδώσει σε παράνομη κυκλοφορία, από χέρι σε χέρι. Ο συγγραφέας αυτός δεν ήταν άλλος από τον κορυφαίο νομπελίστα, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή της ελευθερίας και της πίστεως Αλέξανδρο Σολζενίτσιν. Στον επίλογο του έργου αυτού που είχε τον τίτλο “Αύγουστος του 1914” έγραψε:
          “Αυτό το βιβλίο δεν μπορεί τώρα να κυκλοφορήσει στην πατρίδα μας παρά μόνο παράνομα άπω χέρι σε χέρι, κι αυτό γιατί η λογοκρισία έχει αντιρρήσεις που είναι ακατανόητες  με τη συνηθισμένη λογική του ανθρώπου. Ζητούν, παραδείγματος χάριν, η λέξη Θεός να γράφεται με μικρό θήτα. Σ’ αυτήν όμως την ταπείνωση μου είναι αδύνατο να υποκύψω. Η απαγόρευση να γράφεται η λέξη Θεός με κεφαλαίο θήτα είναι μια φτηνή αθεϊστική μικρότητα, μια μικροπρέπεια. Θρησκευόμενοι και μη θα συμφωνήσουν πως για τις ιδέες και τα πιστεύω των ανθρώπων του 1914 η λέξη “Θεός”  με μικρό αρχικό, αποτελεί καθαρή ιστορική πλαστογραφία....
          Παραδίδω τώρα το πρώτο μέρος της δουλειάς μου στη δημοσιότητα....  Μάιος 1971, Α. Σολζενίτσιν”.
          Το φοβερό καθεστώς έτρεμε μπροστά στον ατρόμητο λόγο του Σολζενίτσιν και τελικά δεν άντεξε και τον Νοέμβριο του 1974 τον απέλασε.
          Όμως το παράδειγμά του, η άρνησή του να μην συμβιβαστεί, η απόλυτη επιλογή του να μην υποχωρήσει και να εξακολουθεί να γράφει τη λέξη Θεός με κεφαλαίο θήτα, μπορεί να του στέρησε την αναγνώριση του τυραννικού καθεστώτος, μπορεί να του κόστισε διωγμούς, ανακρίσεις, φυλακίσεις, εξορία σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τον κατέστησε όμως πανανθρώπινο πρότυπο, σύμβολο ελευθερίας, οδηγό ζωής.....
          Με τον αυστηρό λόγο του απευθύνεται σε όλους μας. Η λέξη Θεός γράφεται με κεφαλαίο θήτα, μας λέει. Μην παρασυρθείτε στη μικροπρέπεια να τη γράψετε με μικρό θήτα. Μη σκύψετε το κεφάλι σας σε οποιαδήποτε εξουσία, προκειμένου να κερδίσετε κάποια θέση, τιμή, χρήματα, πρόσκαιρη δόξα, την αναγνώριση των ανθρώπων.
          Σταθείτε όρθιοι, θεόμορφοι, πιστοί στην αγάπη του μόνου Θεού.
          Να είστε του Θεού.
          Με κεφαλαίο Θήτα !
         “ ΣΩΤΗΡ”, τ.2186

Δεν υπάρχουν σχόλια: