Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

4 πανίσχυρα πνευματικά όπλα ( Β μέρος,τελευταίο)



Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Η εξομολόγηση δεν είναι εφεύρημα των παπάδων, αλλά δώρο του Χριστού. Είναι μάλιστα αναστάσιμο δώρο του Χριστού. Την ημέρα που αναστήθηκε ο Χριστός, εμφανίστηκε στους δέκα μαθητές του και αφού ενεφύσησε στο πρόσωπό τους, είπε: «  λάβετε Πνεῦμα Ἅγιον·ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται»(Ιω.20,22). Έτσι ο Χριστός έδωσε στους αποστόλους και στους διαδόχους τους πνευματικούς πατέρες την εξουσία να συγχωρούν ή όχι τις αμαρτίες των ανθρώπων. Επομένως κάνουν μεγάλο λάθος, όσοι πηγαίνουν στην εικόνα του Χριστού και εξομολογούνται τις αμαρτίες τους. Η εικόνα ούτε συγχώρεση των αμαρτιών δίνει ούτε ωφέλιμες συμβουλές για τον πνευματικό μας αγώνα.

          Ό Όσιος Παϊσιος ο αγιορείτης, όταν πήγαιναν σε αυτόν προσκυνητές και τον παρακαλούσαν να τους βοηθήσει στον αγώνα και στα προβλήματα που είχαν, τους ρωτούσε αν εξομολογούνται. Και αν εκείνοι απαντούσαν αρνητικά, τους συμβούλευε: « να πάτε να βρείτε έναν καλόν πνευματικό για να εξομολογηθείτε τις αμαρτίες σας και έπειτα να έλθετε σε μένα να σας βοηθήσω. Διότι τώρα ότι και να σας πω, δεν θα το καταλάβετε».

Ο διάβολος , επειδή γνωρίζει την αξία και την ωφελιμότητα της εξομολογήσεως, φέρνει χίλια δύο εμπόδια για να εμποδίσει τους ανθρώπους να μην εξομολογηθούν. Αυτό φανερώνει το παρακάτω αποκαλυπτικό γεγονός, που συνέβη πριν λίγα χρόνια στην Μονή Γηροκομείου των Πατρών. Κάποια μέρα μπήκε στον ναό του μοναστηριού ένας νέος. Τότε μία άγνωστη γυναίκα του είπε: « βρε, καλώς τον φίλο μου, τον Κώστα! Τώρα που πήραμε και αυτοκίνητο, θα γυρίζουμε με γυναίκες!». Ο  νέος τρόμαξε και συγκλονίστηκε από τα λόγια της δαιμονισμένης γυναίκας, έτρεξε, πήγε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, γονάτισε και άρχισε να προσεύχεται. Σε λίγο το δαιμόνιο με το στόμα της γυναικάς , άρχισε να κραυγάζει: « μη το κάνεις αυτό. Δεν τα είπα αυτά για να κάνεις αυτό μη το κάνεις αυτό». Όταν έφυγε η δαιμονισμένη από το ναό, ένας αρχιμανδρίτης βγήκε από το ιερό του ναού, πλησίασε το νέο και τον ρώτησε: « με συγχωρείτε. Μπορείτε να μου πείτε τι λέγατε στη Παναγία, όταν το δαιμόνιο έλεγε τα προηγούμενα λόγια;». Ο νέος με συντριβή φανέρωσε, ότι εκείνη την ώρα ζητούσε συγγνώμη από την Παναγία για την άσωτη ζωή του και έδινε την υπόσχεση ότι θα μετανοήσει και θα πάει να εξομολογηθεί.

Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η θεία Κοινωνία είναι το σπουδαιότατο και μέγιστο μυστήριο , που, όπως γνωρίζουμε μας χάρισε ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο. Θα σας θυμίσω μια σημαντική λεπτομέρεια που, διασώζει μόνον ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του. Ο Χριστός είπε κάποια στιγμή: «ἐπιθυμίᾳ ἐπεθύμησα τοῦτο τὸ πάσχα φαγεῖν μεθ᾿ ὑμῶν πρὸ τοῦ με παθεῖν» (Λουκά 22,15). Αυτά τα λόγια φανερώνουν αφενός μεν την σφοδρή επιθυμία που είχε ο Χριστός για να φάει για τελευταία φορά το παλαιό Πάσχα με τους μαθητές του, αφετέρου δε τη σφοδρή επιθυμία που είχε ο Χριστός να μεταδώσει στους μαθητές του το πανάγιο σώμα Του και το τίμιο αίμα Του, που είναι το καινούργιο Πάσχα. Αυτή την σφοδρή επιθυμία να μεταδίδει ο Χριστός το σώμα Του και το αίμα Του την έχει  για τους Πιστούς όλων των αιώνων.  Συγκινούμεθα, αδελφοί μου από αυτή την τρισμέγιστη αγάπη του Χριστού μας; Έχουμε και εμείς την σφοδρή επιθυμία να γινόμαστε ένα με αυτόν κοινωνώντας το πανάγιο σώμα Του και το τίμιο αίμα Του;

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βοστρηνός (καταγόταν από τα Βόστρα της Παλαιστίνης) συνάντησε κάποτε ένα δαιμονισμένο και ρώτησε τους δαίμονες, που ήσαν μέσα σε αυτόν τον άνθρωπο: « τι φοβείσθε από εμάς τους χριστιανούς;». Τότε οι δαίμονες ομολόγησαν, ότι φοβούνται αυτό που φοράτε στο λαιμό σας, αυτό που λούζεσθε στην εκκλησία και αυτό που τρώτε στη Θεία Λειτουργία. Ο άγιος Ιωάννης κατεπλάγη από το γεγονός, που οι δαίμονες από την τρομάρα τους δεν τόλμησαν να πουν ότι φοβούνται τον σταυρό το βάπτισμα και την Θεία Κοινωνία. Έπειτα ρώτησε: « από αυτά τα τρία τι φοβείσθε περισσότερο;». Αμέσως οι δαίμονες απάντησαν το τρίτο.

Ο όσιος Παϊσιος ο αγιορείτης συνιστούσε να κοινωνούμε συχνά και να μη φοβόμαστε μήπως μας γίνει συνήθεια η Θεία Κοινωνία. Έλεγε δε, ότι όταν ένας άνθρωπος είναι βαριά άρρωστος, του κάνουν μετάγγιση αίματος και παίρνει δύναμη ο οργανισμός του  πόσο ασυγκρίτως μεγαλύτερη δύναμη παίρνει ο άνθρωπος, όταν μέσα στις φλέβες του ρέει το πανάγιο αίμα του Χριστού μας;

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε κάτι πολύ σημαντικό και πολύ αξιοπρόσεκτο. Όπως οι πολίτες της γης έχουν ταυτότητα, έτσι και οι πολίτες του ουρανού θα έχουν ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή θα γράφει στη μία πλευρά Ορθοδοξία, στην δεύτερη πλευρά ορθοπραξία και θα έχει σφραγίδα και υπογραφή, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία. Όσοι , αδελφοί μου έχουμε προμηθευθεί αυτή την σωτήρια ταυτότητα από την ορθόδοξη εκκλησία μας, ας την κρατήσουμε σφικτά μέχρι τελευταίας αναπνοής, διότι υπάρχει κίνδυνος να την χάσουμε αν αμελήσουμε και δεν προσέξουμε στον πνευματικό μας αγώνα. Όσοι δεν έχουμε αυτή την ταυτότητα , ας φροντίσουμε σύντομα να την προμηθευθούμε για να έχουμε σε αυτή την πρόσκαιρη ζωή την ευλογία και την προστασία του Χριστού μας, αλλά και την ελπίδα , ότι με το έλεος του Χριστού θα ζήσουμε αιώνια κοντά του, στην Βασίλεια των ουρανών.

Καλό τριώδιο και καλή δύναμη στον πνευματικό μας αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: