Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Εκκλησία =Σύναξη Κόμμα =Διαίρεση

 


Η λέξη «κόμμα» σημαίνει κομμάτι, όχι όλο. Τα κόμματα διαιρούν. Η λέξη «Εκκλησία» σημαίνει ενότητα. Εκ+καλώ, μαζεύω, συναθροίζω. Το όνομα της Εκκλησίας είναι όνομα ενότητος. Εκκλησία σημαίνει σύναξη. Κόμμα σημαίνει διαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι ο κληρικός δεν μπορεί να κομματίζεται και να έχει και εχθρούς τους μεν ή τους δε. Θα τους αγκαλιάζει όλους. Θα έχει βέβαια κι αυτός τις πεποιθήσεις του τις πολιτικές. Δε τον εμποδίζει κανένας να δέχεται ότι το α ή το β κόμμα είναι καλύτερο στην δεδομένη περίπτωση για το καλό του έθνους. Αλλά δεν θα φανερώνει τις πεποιθήσεις του αυτές και δεν θα εχθρεύεται όσους έχουν διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις. Είναι πατέρας όλων. Όλους τους αγκαλιάζει.

          Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς της ν’ αφήνουν έξω, στο περιστύλιο, τις κομματικές τους ταυτότητες και μετά να μπαίνουν μέσα στο ναό. Εκεί, ενωμένοι, «εν  ενί στόματι και  μια καρδία», να ψάλλουν τον επινίκιο ύμνο, όπως οι άγγελοι στον ουρανό και αυτοί στην γη. Όλοι μπαίνουν στον ναό για να υμνήσουν τον Θεό, σ’ οποιαδήποτε πολιτική παράταξη και αν ανήκουν, εφ’ όσον είναι πιστοί χριστιανοί.

          Η Εκκλησία, λοιπόν, ενώνει, είναι ενότητα, είναι σύναξη. Δεν επιτρέπεται οι κληρικοί να ασχολούνται με πολιτικές διαμάχες, και να υπάρχουν άνθρωποι που ως μέλη της Εκκλησίας ν’ αποδέχονται τον τάδε  ως ιερέα της ενορίας τους, ως κομματικώς όμως ενταγμένοι στο α ή στο β κόμμα, να τον πολεμούν, επειδή ανήκει σε άλλο κόμμα. Αυτό δεν το διανοήθηκε ποτέ η Εκκλησία.

          Όποιος κληρικός ασχολείται  με οποιαδήποτε πολιτική εξουσία οι κανόνες της Εκκλησιές ορίζουν  να καθαιρήται.

          Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: