Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

O OΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ ΠΕΡΙ ΘΛΙΨΕΩΝ (α')


του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου



Ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος στους υπέροχους ασκητικούς λόγους του αναφέρει πολλά σοφά και περισπούδαστα για τούς πειρασμούς και τις θλίψεις της ζωής. Διδαγμένος από την προσωπική του πείρα και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα μας αποκαλύπτει σπουδαίες και σωτήριες αλήθειες, απαντά στο πανανθρώπινο ερώτημα "γιατί να πονώ;", φανερώνει τον σκοπό των θλίψεων, δείχνει τον τρόπο αντιμετωπίσεώς των, παρουσιάζει τούς καρπούς της υπομονής και ομιλεί για τις ανεκτίμητες ωφέλειες των πειρασμών και των θλίψεων, πού από την πολλή Του αγάπη επιτρέπει ο Θεός. Παραθέτομε παρακάτω τούς λόγους του οσίου Πατρός με την ελπίδα ότι θα στηρίξουν και θα ευφράνουν πολλές πονεμένες ψυχές.

Τι λέγεις άνθρωπε; Στον ουρανό θέλεις ν’ ανεβείς και να κληρονομήσεις τη βασιλεία του Θεού και την ανάπαυσι της εκεί μακαριότητος και την ένωση με τούς αγγέλους και τη ζωή την αθάνατη, και ρωτάς, αν έχει δυσκολίες ο δρόμος;

Γνώριζε ότι χωρίς πειρασμούς ευρίσκεσαι μακριά από το δρόμο του Θεού και ότι δεν περπατάς στα ίχνη των αγίων. Οι άγιοι δυνάμωναν με θείες οπτασίες και υπέμειναν κάθε πειρασμό για την αγάπη του Θεού. Όταν ζεις ενάρετα περίμενε πειρασμούς. Όταν έχεις αμετάβλητη ειρήνη, δεν πηγαίνεις καλά. Όσο προχωρείς και προκόπτεις πνευματικά, τόσο διεγείρονται εναντίον σου οι πειρασμοί. Κατά το μέγεθος της θείας χάριτος, πού σου δόθηκε, έρχονται και οι πειρασμοί.

Ο Θεός και οι άγγελοι χαίρουν στις θλίψεις και στενοχώριες, ο δε διάβολος στις αναπαύσεις μας. Καταφρονούμε τον Θεό, όταν καταφρονούμε τις θλίψεις και στενοχώριες, διότι αυτές είναι οι αιτίες της αρετής. Δεν κατοικεί το Πνεύμα του Θεού σε εκείνους πού ζουν με ανάπαυσι, αλλά το πνεύμα του διαβόλου. Οι γνήσιοι δούλοι του Θεού ζουν με θλίψεις και στενοχώριες, ο δε κόσμος με τρυφή και αναπαύσεις. Αυτοί μεν κλαίουν, ο κόσμος γελά, αυτοί στενάζουν, ο κόσμος χαίρει, αυτοί νηστεύουν, ο κόσμος τρυφά.

Η αρετή, δηλαδή, η φύλαξη των εντολών του Χριστού ακολουθείται από λύπη πού οφείλεται στις θλίψεις και πειρασμούς από τον φθόνο των δαιμόνων. Επιτρέπει ο Θεός τούς πειρασμούς α) στους αγωνιστές προς αύξηση του πνευματικού πλούτου τους, β) στους αμελείς για να προφυλαχθούν από τις πτώσεις τους, γ) στους κοιμωμένους για να ξυπνήσουν, δ) στους μακράν του Θεού για να πλησιάσουν τον Θεό και ε) στους φίλους Του για να έχουν παρρησία στον Θεό. Έτσι ο Θεός με πικρά φάρμακα δίνει την υγεία της ψυχής στους χριστιανούς.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον Νίκο τον Βοϊνέσκο γιατί πραγματικά μας στηρίζουν τα όσα γράφει. Μπορεί μερικοί ψαγμένοι να δυσανασχετούν με την "επιστημονική θεολογική" των λόγων, αλλά ευτυχώς μόνο τα λόγια αυτά αναπαύουν την ψυχή μας.
Παρακαλώ τους υπευθύνους του μπλοκ να βάζουν συχνότερα τέτοια κείμενα του Βοινέσκου. Μας στηρίζουν. Καλά και τα υπόλοιπα, αλλά αυτά μας αγγίζουν.