Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αναφορές στη Θράκη στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέδωσε την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα.
Στην επικεφαλίδα της ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας του τύπου, η έκθεση αναφέρεται στις απόψεις των μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, οι οποίοι διατυπώνουν πως ο νόμος περί του τύπου λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που προκαλεί διακρίσεις εις βάρος των μικρών, ανεξάρτητων, Τουρκόφωνων ραδιοσταθμών. Η έκθεση επίσης, αναφέρεται και στην καταγγελία του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και αφορά την προειδοποιητική ποινή που έλαβε ένας τουρκόφωνος ραδιοσταθμός. Η έκθεση τονίζει πως συνεχίζονται οι περιορισμοί που θέτει η κυβέρνηση ως προς την ίδρυση σωματείων και αναφέρει την απορριπτική απόφαση που εξέδωσε το Σεπτέμβριο το Εφετείο της Θράκης, στην αίτηση που κατέθεσε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης.
Στην έκθεση τονίζεται πως η κυβέρνηση διορίζει τρεις μουφτήδες στην περιοχή, ενώ η Μουσουλμανική Μειονότητα εκλέγει ξεχωριστά δύο δικούς της, πως, το έτος 2007 ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα διορίσει 240 θρησκευτικούς λειτουργούς (ιμάμηδες) στη Θράκη, υπογράφοντας συμβάσεις με αυτούς, εντούτοις ο μουφτής της Ροδόπης αντιτάχθηκε σε αυτό, μέχρι να συμπεριληφθούν στην αρμόδια προς υπογραφή επιτροπή, δύο ισλαμολόγοι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην έκθεση, η κυβέρνηση αναγνωρίζει στα οικογενειακά και κληρονομικά θέματα την εφαρμογή της Σαρίας στη Μουσουλμανική Μειονότητα (της Δυτικής Θράκης) και γίνεται εκτενής αναφορά και αρνητική κριτική στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους διορισμένους μουφτήδες επάνω σε κληρονομικά θέματα και θέματα κηδεμονίας.
Στην έκθεση διατυπώνεται και η επίθεση που δέχτηκε τον Σεπτέμβριο, το τέμενος (τζαμί) του χωριού Τοξότες. Παρόλα αυτά, τονίζεται πως οι Αλεβήτες, που αριθμούν περί των 3000 ατόμων, καταγγέλλουν θρησκευτική παρενόχληση από τους Σουνίτες (που αποτελούν την πλειονότητα) στα χωριά της Θράκης. Επίσης γίνεται μνεία για την αναφορά των Πομάκων, που δηλώνουν ότι υφίστανται καταπίεση από τους τουρκόφωνους που δεν αποδέχονται την ύπαρξη άλλης εθνικής ταυτότητας εκτός της τουρκικής.
Τονίζεται το γεγονός της απώλειας της ιθαγένειας 46.638 Μουσουλμάνων εξαιτίας του καταργημένου 19ου άρθρου του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας και η καταγγελίες κάποιων μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας οι οποίοι δηλώνουν πως η εν λόγω πολιτική τιμωρεί τους Μουσουλμάνους που μετακόμισαν στο εξωτερικό λόγω της απώλειας ιθαγένειας και μετέπειτα έλαβαν την ιθαγένεια άλλης χώρας.
Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε τα εξής : «Όσον αφορά την Τουρκική Μειονότητα, η έκθεση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή των από το ισλαμικό δίκαιο απορρέοντων δικαιωμάτων των μουφτήδων. Το γεγονός ότι επικεντρώνεται μόνο στις ανησυχίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της Σαρίας, και δεν αναφέρει καθόλου το νομικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα, οδηγεί στην λανθασμένη ερμηνεία του θέματος».





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ...