Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Εορτή ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ αφιερωμένη στον Ανδρέα Κάλβο


Το έντυπο της εορτής


Για την 25η Μαρτίου ...


Η επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 είναι ένα εξαιρετικό γεγονός στην ελληνική ιστορία, που δεν παύει να μας συγκινεί βαθιά κάθε φορά που ο νους μας στρέφεται σε αυτή.

Εκείνη την ημέρα ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε, με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» να διεκδικήσει την ελευθερία του, να τιμήσει την ιστορία του, να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του αποφασισμένος για τη θυσία. Το σύνθημα του ήταν εγγύηση για το νικηφόρο αποτέλεσμα της επανάστασης που κερδίθηκε με μια σειρά θρυλικές νίκες. Δεν έλειψαν οι σκληρές δοκιμασίες, οι απογοητεύσεις και τα ανθρώπινα λάθη, που εξαγνίστηκαν από την αυθόρμητη θυσία του Έλληνα για τα μεγάλα ιδανικά, όπως τα συνέλαβε στη μακρόχρονη ιστορική του πορεία και τα διέσωσε στα 400 χρόνια της οδυνηρής σκλαβιάς στην οθωμανική αυτοκρατορία, με την παράδοση του.

Η ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα του Αγώνα της ανεξαρτησίας πριν και μετά την επανάσταση με την εγκυρότητα του επιστημονικού λόγου. Η Τέχνη, λαϊκή και επώνυμη τα ιστόρισε με τους δικούς της τρόπους, στοχεύοντας όχι μόνο στη λογική αλλά και στην ανθρώπινη ευαισθησία που αξιοποιεί τα μηνύματα της.

Στην Ιστορία και στην Τέχνη ανατρέχουμε στις γιορτές για την Εθνική μας Επέτειο, για να αναβαπτιστούμε οι νεότεροι στις διαχρονικές αξίες της ελληνικής ζωής και να συνεχίζουμε και εμείς τον καθημερινό μας αγώνα, με οποιοδήποτε περιεχόμενο έχει, κερδίζοντας τις δικές μας νίκες.


Δώρα Κοσμοπούλου-Μεταξά



Δεν υπάρχουν σχόλια: