Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων


Επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, αγαπητοί φίλοι, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην περιοχή Αέρηδες της Πλάκας. Είναι ένα καταπληκτικό Μουσείο, οργανωμένο με απίστευτο μεράκι και διαθέτει πλούτο λαϊκών οργάνων.

Ο επισκέπτης μάλιστα μπορεί να ακούσει με ακουστικά, που υπάρχουν δίπλα από κάθε βιτρίνα εκθεμάτων, και μελωδίες από τα αντίστοιχα όργανα.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο μουσείο. Θα μείνετε κατενθουσιασμένοι, μικροί και μεγάλοι.



ΣΤΟΧΟΙ
Οι στόχοι του Μουσείου και του Κέντρου Έρευνας, έτσι όπως αναφέρονται στον ιδρυτικό του νόμο, είναι:
1. Η συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προώθηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.
2. Η προώθηση της έρευνας και μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας, ως και τεκμηρίωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής.
3. Η διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της ελληνικής λαϊκής και βυζαντινής μουσικής παράδοσης, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο με κάθε πρόσφορο μέσον.
4. Η δημιουργία ειδικής εθνομουσικολογικής βιβλιοθήκης και οπτικοακουστικού αρχείου.


ΕΚΘΕΣΗ
Εκτίθενται περίπου τα μισά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους, αλλά κυρίως το εθνολογικό και μουσικολογικό τους ενδιαφέρον Τα υπόλοιπα όργανα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και αποτελούν υλικό για την κινητή έκθεση του Μουσείου, που περιοδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ή για εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.
Η έκθεση καλύπτει τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερεις ενότητες, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό το οποίο πάλλεται για να δώσει τον ήχο:
α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα και δ) ιδιόφωνα.
Η παρουσίαση γίνεται κατά οργανολογικούς τύπους, σε βιτρίνες από κρύσταλλο, με ειδικές βάσεις από πλεξιγκλάς και δίγλωσσες (ελληνικά - αγγλικά) επεξηγήσεις.
Σε κάθε βιτρίνα ένα ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα παρουσιάζει τον ήχο, τη μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται σ' αυτήν. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν τα όργανα σε τόπο και χρόνο και να συνδεθούν με τους κατασκευαστές και τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που αναφέρεται σε έθιμα και τελετουργίες όπου κυριαρχεί το παραδοσιακό τρίπτυχο: λόγος-μουσική-χορός.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο μορείτε να δείτε ΕΔΩ














1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εχω πάει κύριε. Είναι υπέροχα.