Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Λόγια πνευματικά από τον γέροντα Σωφρόνιο

Γέρων Σωφρόνιος


Κάθε άνθρωπος, βλέπει στους άλλους μόνον αυτό, που γνώρισε με την πνευματική του πείρα για τον εαυτό του. Γι’ αυτό η στάση του ανθρώπου προς τον πλησίον του είναι σίγουρο κριτήριο για το βαθμό αυτογνωσίας στον οποίο έφτασε. Όποιος έμαθε από τον ίδιο του τον εαυτό του σε ποιο βάθος και σε ποια ένταση μπορούν να φτάσουν οι οδύνες του ανθρωπίνου πνεύματος, όταν αποχωριστή από το φως της αληθινής υπάρξεως, κι όποιος κοντά σ’ αυτό έμαθε και το μεγαλείο του ανθρώπου, όταν βρίσκεται κοντά στο Θεό. Μόνο αυτός γνωρίζει πως κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει αιώνια αξία, μεγαλύτερη απ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Προσήλωσε το νου σου στο Θεό και θα ‘ρθει η στιγμή κατά την οποία θα αισθανθείς το άγγιγμα του Αιώνιου Πνεύματος στην καρδιά σου. Αυτό το θαυμάσιο πλησίασμα του πανάγιου Θεού, υψώνει το πνεύμα στις σφαίρες του άκτιστου Όντος και ο νους λαβαίνει πείρα όλων όσα υπάρχουν εκεί.


Η αγάπη ξεχειλίζει σαν ποταμός φωτός σε όλη τη κτίση, Όσο μεγαλύτερη η αγάπη τόσο μεγαλύτερη η οδύνη της ψυχής. Όσο πληρέστερη η αγάπη τόσο πληρέστερη η γνώση. Όσο πιο φλογερή η αγάπη τόσο πιο πύρινη η προσευχή. Όσο τελειότερη η αγάπη, τόσο αγιότερος ο βίος.


Κατά την διάρκεια της προσευχής υπέρ των ανθρώπων η καρδιά αισθάνεται μερικές φορές την πνευματική ή την ψυχική κατάσταση εκείνων για τους οποίους απευθύνει στο Θεό την προσευχή.


Ψυχή ζώσα


2 σχόλια:

atheologitos είπε...

Ευχαριστούμε πολύ την "ψυχή ζώσα" για την ωραία επιλογή του κειμένου. Ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος ήταν αναμφισβήτητα ο κορυφαίος θεολόγος της εποχής μας. Αν κάποιος από την εποχή μας δικαιούται τον εκκλησιαστικό τίτλο του θεολόγου, αν κάποιος θεολόγησε με την εκκλησιαστική έννοια του όρου αυτός είναι αναμφίβολα ο γ. Σωφρόνιος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ...ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ...ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ...
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...