Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ευαγγέλιο: Ματθ. 18,23-35







Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

          Εν ολίγοις

          Πολλές φορές ο σύγχρονος άνθρωπος διερωτάται: ποια είναι η επίδραση που έχει εξασκήσει η χριστιανική πίστη στη ζωή μας;
          Το θέμα αυτό είναι πράγματι σημαντικό, γιατί μας αποκαλύπτει τη δύναμη της μεταμορφωτικής επίδρασης του χριστιανισμού και από το άλλο μέρος καταλαβαίνουμε σε το χάος θα βρίσκονταν η κοινωνία μας χωρίς τη ζωογόνο πνευματική επίδραση της χριστιανικής πίστεως.
          Αν θέλουμε να εκτιμήσουμε την προσφορά του χριστιανισμού στον κόσμο ,θα πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στον προχριστιανικό κόσμο για να δούμε τι μας λέγει η ιστορία.  Πράγματι το χριστιανικό μήνυμα έχει φέρει μεγάλη μεταμορφωτική δύναμη-αναγέννηση σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής. Σε άλλα θέματα έφερε σημαντικές αλλαγές, ενώ προετοίμασε την ανθρωπότητα να δεχθεί στο μέλλον και άλλες προοδευτικές θέσεις.
          Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι η στάση μας πάνω στο βασικό μήνυμα του Χριστού, που αναφέρεται στις ανθρώπινε σχέσεις, το οποίο δεν έχει περάσει στην καθημερινότητα της ζωής μας. Η χριστιανική αγάπη παραμένει άγνωστη στην κοινωνία μας, γι’ αυτό επικρατεί ο φθόνος, το μίσος και η ζήλεια και η καταστροφικότητα.  
          Η αγάπη ως χριστιανικό μήνυμα δεν είναι μία ηθική επιταγή, αλλά ένας τρόπος ζωής, που διαπερνά την ύπαρξη μας, όλο το είναι μας. Πολλοί νομίζουν ότι η αγάπη είναι ένα απλό συναίσθημα, ενώ ουσιαστικά πρόκειται περί θυσίας και προσφοράς. Εξ άλλου το βαθύτερο νόημα της αγάπης εκφράζεται στη θυσία του Ιησού Χριστού.
          Ο ευαγγελιστής της αγάπης Ιωάννης μας διασώζει τα λόγια του Κυρίου: « αύτη έστιν η εντολή η εμή ίνα αγαπάτε αλλήλους καθώς ηγάπησα ημάς. Μείζονα ταύτης αγάπη ουδείς έχει, ίνα την ψυχήν αυτού θεί υπέρ των φίλων αυτού». Η αγάπη αυτή που ισοδυναμεί με τη θυσία είναι η δυσκολότερη εντολή, γιατί είναι το επιστέγασμα των πνευματικών αγώνων, το πλήρωμα της «εν Χριστώ ζωής».
          Η αγάπη προϋποθέτει μεγάλη πνευματική καλλιέργεια για να έχει τη δύναμη ο άνθρωπος να αγαπά ακόμα και τους εχθρούς του. Οι κοσμικοί άνθρωποι θεωρούν την αγάπη προς τους εχθρούς ως αδυναμία, υποχώρηση και δειλία, ενώ η εκδίκηση θεωρείται ως δυναμική λύση των προβλημάτων μας. Η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα είναι γνώρισμα εκείνων που διακρίνονται για ανωτερότητα αισθημάτων.
          Η σημερινή παραβολή του Χριστού είναι πράγματι εντυπωσιακή, γιατί με παραστατικό τρόπο μας δίνει το  μέτρο με το οποίο ο πιστός πρέπει να συμπεριφέρεται στο συνάνθρωπο του. Πολλές φορές ζητάμε ο Κύριος να δείξει μακροθυμία στα σφάλματα μας, ενώ εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να συγχωρήσουμε τον αδελφό μας.
          Οι άνθρωποι που ζουν την κόλαση της εχθρότητας δεν έχουν δικαίωμα να προσφέρουν τη δώρα τους στην τράπεζα της προθέσεως., πριν συμφιλιωθούν με τον αντίδικο τους. Αυτό τονίζει ο Χριστός στην επί του Όρους Ομιλία. Η αγάπη λοιπόν είναι η κατ’  εξοχήν εντολή, το γνώρισμα των γνησίων μαθητών του Κυρίου. «Από αυτό θα ξέρουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, εάν έχετε αγάπη μεταξύ σας». (Ιωάν.13, 35».
Η σημερινή κατάσταση των λεγομένων «χριστιανικών κοινωνιών» δείχνει ότι βρισκόμαστε μακριά από το μήνυμα του Χριστού για αγάπη άνευ όρων . Παρά το ότι συνεχώς τονίζονται οι ανθρωπιστικές αξίες, εν τούτοις η υπόθεση άνθρωπος υποβιβάζεται και η ανθρώπινη ζωή υποτιμάται. Αναλογιστείτε πόσα αθώα παιδιά και γυναίκες, άμαχος πληθυσμός έχασαν  με φρικτό τρόπο τη ζωή τους από τους σύγχρονους αιμοδιψείς Ηρώδες, χωρίς να σημειωθεί μία σοβαρή αντίδραση και αντίσταση τώρα με τα τελευταία γεγονότα. Κατά τα άλλα ζούμε σε μία «πολιτισμένη» εποχή που έχει την ευαισθησία να κινήσει διαδικασίες τιμωρίας για την κακοποίηση ενός συμπαθούς τετραπόδου, αλλά να στέκεται με αδιαφορία και υποκρισία μπροστά στη γενοκτονία και τον εξαπονδρισμό των λαών.
          Το μίσος και η εμπάθεια στις ανθρώπινες σχέσεις δυστυχώς διευρύνθηκε και προχώρησε στις αντεκδικήσεις ανάμεσα στα διάφορα έθνη. Έτσι ο κίνδυνος της καταστροφής και του ολέθρου προβάλλει απειλητικά για να καταστρέψει τον πολιτισμό μας, ένα πολιτισμό όμως που στερείται από τη ζωογόνο παρουσία της χριστιανικής αγάπης.
          Το χριστιανικό μήνυμα της αγάπης  είναι επίκαιρο περισσότερο παρά ποτέ. Εμείς οι χριστιανοί είμαστε χρεωμένοι στην κοινωνία για τη μαρτυρία της αγάπης που πρέπει να προσφέρουμε για να ζήσει ο κόσμος.    
Καλή Κυριακή
π. γ. στ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: