Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι Γυναικείες Ενοριακές Συνάξεις στον Όσιο Πατάπιο Λουτρακίου(Φώτο)


          Κάθε χρόνο την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών- της Σταυροπροσκυνήσεως- εδώ και πολλά χρόνια συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε κάποια Ι. Μονή της επαρχίας μας ή των ομόρων περιοχών προκειμένου να τελέσουμε τον κατανυκτικό εσπερινό της Κυριακής.

          Φέτος επιλέξαμε την Ι. Μ. Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας. Πολλές κυρίες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή και το απόγευμα της Κυριακής μετά από μια όμορφη διαδρομή ανηφορήσαμε προς τα Γεράνεια όρη για να φθάσουμε με λίγο κόπο βέβαια στην Ι. Μ. του οσίου Παταπίου. Συνόδευαν ο Πρωτ. π. Γερασιμάγγελος και η πρεσβυτέρα κ. Παρασκευή, υπεύθυνη των  Γυναικείων Ενοριακών Συνάξεων, η οποία είχε εκπονήσει και το όλη πρόγραμμα.

          Η αποζημίωση της ανάβασης προς το ιερόν σκήνωμα μεγάλη από όλες τις απόψεις. Το εξαίσιο τοπίο με το καταπράσινα βουνά και το βαθύ μπλε του Κορινθιακού κόλπου έδιναν μια καταπληκτική θέα, ένα πανόραμα της δημιουργίας του Θεού. «Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου Κύριε….».

          Αλλά βέβαια η πνευματική ομορφιά ήταν ασυναγώνιστη. Η παρουσία του οσίου Παταπίου, το σεπτόν και θαυματουργό ιερό σκήνωμα του το οποίο με πολλή ευλάβεια και πίστη προσκυνήσαμε, μας μετάγγισε χάρη και ευλογία και ενίσχυσε την ασθενή μας πίστη στον αγώνα της επί γης ζωής μας. Στην Ναό, πλάι από το ιερό σπήλαιο όπου φυλάσσεται το ι. λείψανο ευρίσκεται και η κάρα της αγίας υπομονής την οποία προσκυνήσαμε και προσευχηθήκαμε ιδιαίτερα, για  να μας δίνει υπομονή ν’ αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς κα τις δυσκολίες της ζωής.

          Στη συνέχεια τελέσαμε την ιερά ακολουθία μέσα σ’ ένα κλίμα κατανύξεως στην οποία συμμετείχαν  και πολλοί άλλοι προσκυνητές που παρευρέθηκαν και είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρου της Μονής. Η ολιγόλεπτη ομιλία του πατρός Γερ. είχε ως θέμα σχόλια στο νόημα της εορτής σχετικά με τον σταυρό και την άρση του.

          Οι εντυπώσεις άριστες. Όλοι ενθουσιασμένοι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής ενισχυμένοι πνευματικά με τις ευλογίες των αγίων της Εκκλησιάς μας για να συνεχίσουμε το υπόλοιπο αγωνιστικό στάδιο της αγίας και μεγάλης Σαρακοστής.

          Το ψυχαγωγικό μέρος του προσκυνήματος είχε αναλάβει η δασκάλα δ. Θάλεια Στανίτσα, η οποία τυχαίως βρέθηκε στη συντροφιά μας. Τη ευχαριστούμε πολύ για την όλη συνεισφορά της που ήταν αξιόλογη και εποικοδομητική.





Πρωτοπρεσβύτερος

Γερασιμάγγελος Στανίτσας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο θερμά συγχαρητήρια στην ενορία της Αγ.Βαρβάρας για αυτές τις όμορφες συνάξεις και ευκαιρίες.

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε τέτοιες εξορμήσεις.και του χρόνου!Είναι μεγάλη ευλογία!