Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Λειτουργικά στιγμιότυπα "Η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος"

Η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος

Η θεία Λειτουργία αρχίζει μ’ έναν μεγαλόπρεπο τρόπο. Με τα λόγια που εκφωνεί ο λειτουργός ιερέας μπροστά στην Αγία Τράπεζα, υψώνοντας το ιερό Ευαγγέλιο αρχίζει η θεία Λειτουργία. Είναι μια λαμπρή είσοδος στο Μυστήριο και μια διακήρυξη της χριστιανικής μας πίστεως. “Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”. Στην εκφώνηση αυτή φαίνονται η βασιλεία του Θεού και η προσκύνηση της Αγίας Τριάδας. Με την ίδια εκφώνηση και δοξολογία του τριαδικού Θεού αρχίζουν όλα τα Μυστήρια που παλαιότερα γίνονταν μέσα στη θεία Λειτουργία.
          Η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος είναι η βάση της πίστεως μας, όπως κατοχυρώθηκε σε οικουμενικές Συνόδους. Η πίστη στα τρία πρόσωπα του Θεού είναι από την αρχή η πίστη της Εκκλησίας, όπως φαίνεται στο ιερό Ευαγγέλιο. Ο Χριστός μετά την Ανάσταση στέλνει τους Αποστόλους να κηρύξουν το Ευαγγέλιο λέγοντας : “πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος...”. Το μυστήριο του βαπτίσματος, με το οποίο μπαίνουμε στην Εκκλησία, γινότανε από  την αρχή και γίνεται μέχρι σήμερα στο όνομα των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος.
          Ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος στο λόγο του στο άγιο βάπτισμα, στον καθένα που βαπτίστηκε λέει τα εξής, στα οποία φαίνεται η πρωταρχική σημασία που έχει στη χριστιανική πίστη η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος. “Επί πάσι και προπάντων φύλασσέ μοι την καλήν παρακαταθήκην....την εις Πατέρα και Υιόν και Άγιον Πνεύμα ομολογίαν....”.  Δηλαδή επάνω και πριν απ’ όλα φύλαγέ μου την αγία κληρονομία...την πίστη στον Πατέρα και τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα. Η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος είναι ιερή κληρονομία των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας και η βάση της χριστιανικής μας πίστεως.
          γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: