Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Η Χριστουγεννιάτικη ενοριακή γιορτή μας στον Ι. Ναό Αγίας Βαρβάρας



Την παρελθούσα Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του πνευματικού μας κέντρου πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή, ως μια επίκαιρη εισαγωγή για το μεγάλο μητροπολιτικό γεγονός της Θείας Ενσαρκώσεως του Θεού.

          Θέλαμε πέρα από την κοινή κοσμική προετοιμασία να περάσουμε σε ένα άλλο πνεύμα που έχει σχέση με την ουσία της μεγάλης αυτής γιορτής της χριστιανοσύνης, σαν αυτό που λέμε Χριστούγεννα με τον Χριστό.

          Η γιορτή μας περιελάμβανε αρχικά επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους από τους ιεροψάλτες του Ναού μας και στη συνέχεια ομιλία από τον πρωτ. π. Γερασιμάγγελο Στανίτσα, εφημέριο του Ι. Ναού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ”.

          Με τη θεολογία της εορτής οδηγηθήκαμε νοερά προς το Σπήλαιο της Βηθλεέμ για να  προσκυνήσουμε τον νηπιάσαντα δι’ ημάς Κύριο. Με τη συνδρομή του επίκαιρου πατερικού λόγου προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το υπερφυές γεγονός και να διαπιστώσουμε αν και η δική μας συμπεριφορά ομοιάζει μ’ εκείνη των Βηθλεεμιτών της εποχής εκείνης, που η καρδιά τους δεν είχε τόπο για ν’ ανακληθεί ο εν σπηλαίω γεννηθείς Κύριος.

          Και σήμερα δυστυχώς ο Χριστός βρίσκεται στο περιθώριο  της ζωής μας ως ανεπιθύμητος, αφού από τα θεία γενέθλια απουσιάζει το πρόσωπο της εορτής .Δηλαδή γιορτάζουμε χωρίς Χριστό. Και τούτο γιατί έχουμε υιοθετήσει να λατρεύουμε άλλες θεότητες, νέα είδωλα που μας γοητεύουν και μας προσελκύουν.

          Αλλά Χριστούγεννα σημαίνουν :  ριζική αλλαγή της ζωής μας  και εσωτερική ανακαίνιση του ανθρώπου. Σημαίνει ύψωση του ανθρώπου, “Χριστός επί γης, υψώθητε” προτρέπει ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας. Χωρίς αυτή την ύψωση, χωρίς την αποβολή όλων όσων μας κρατούν δεμένους στη γη, χωρίς την κάθαρση από τα πάθη και τις ανομίες μας, δεν είναι δυνατό ο άνθρωπος να συναντήσει τον πάντα ερχόμενο Κύριο. Πρέπει ο άνθρωπος να κινηθεί προς συνάντησή Του.

          Διαφορετικά τι νόημα έχει  να γιορτάζουμε με   απόντα τον εορτάζοντα;

          Στο τέλος προβλήθηκε επίκαιρο οπτικό υλικό από την κ. Χαρά Βοϊνέσκου, Σχολική Σύμβουλο Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο μας  οδήγησε “δι’ άλλης οδού”  προς τον αστέρα της  Βηθλεέμ.



          Καλά Χριστούγεννα  κι ευλογημένη χρονιά σ’ όλους τους αδελφούς τους εγγύς και τους μακράν.

                   π. γ. στ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα
Ευλογημένες γιορτές να έχετε π. Γερασιμαγγελε

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΥΛΟΓΙΕΣ.