Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Άρρηκτος ο δεσμός Έθνους και Εκκλησίας



Μέσα στην γενικότερη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας και η οποία τείνει να ισοπεδώσει τα πάντα, τίθενται διάφορα ζητήματα αλλά και υλοποιούνται ανενδοίαστα αποφάσεις που κύριο στόχο έχουν να αλλοτριώσουν τα φρόνημα του ορθόδοξου ελληνικού λαού. Στην αιφνιδιαστική λοιπόν εφαρμογή του νέου προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία έρχεται να προστεθεί η εμμονή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στον χωρισμό του κράτους με την Εκκλησία, λέγοντας ότι πρέπει να διευκρινισθούν οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας.

          Για το ελληνικό Έθνος το κράτος και η Εκκλησία είναι άρρηκτα δεμένα. Σε όλες τις κρίσιμες περιόδους του Ελληνισμού, όταν οι ξένοι κατακτητές απειλούσαν να αφανίσουν την ελληνική συνείδηση, η Εκκλησία ήταν αυτή που κρατούσε την συνοχή του Έθνους καθώς ηγούνταν στους αγώνες του λαού, ανύψωνε το εθνικό φρόνημα, στήριζε οικονομικά και ηθικά τους αγωνιστές, δίδασκε την ελληνική γλώσσα και παιδεία στα ελληνόπουλα, αναπλήρωνε με λίγα λόγια την ανυπαρξία του κράτους.

          Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση είναι ένα ακόμα βήμα προς την απώλεια της εθνικής μας  μνήμης. Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε θεσμός έχει τον δικό του λόγο. Και η Εκκλησία, ως φιλόστοργη μάνα, έχει πολύ σπουδαίο ρόλο να επιτελέσει μέσα την κοινωνία, ανοίγοντας την ζεστή αγκαλιά της για να δεχτεί τον πονεμένο, τον θλιμμένο, τη χήρα και το ορφανό, τον απογοητευμένο και να τους δώσει ελπίδα, αισιοδοξία , θάρρος. Να δώσει τον Χριστό, που είναι ο νικητής του θανάτου.

          “Οι  πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία “γεννάει” τους πολίτες”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος σε πρόσφατη ομιλία του. Η Εκκλησία είναι αυτή που διασφαλίζει την συνοχή, την ομοψυχία, την ενότητα, την ειρήνη μεταξύ των πολιτών, ρόλος που συνδράμει και βοηθάει καθοριστικά τον ρόλο της Πολιτείας. Επιτέλους, ας σοβαρευτούμε. Η χώρα μας έχει τόσους πολλούς εξωτερικούς εχθρούς, που δεν χρειάζεται και εσωτερικούς.

          “Αγία ΛΥΔΙΑ”,, τ. 524

Δεν υπάρχουν σχόλια: