Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αρχιεπίσκοπος: «Ό,τι είναι η Ακρόπολη για την Ελλάδα, είναι και το Κόσσοβο για τη Σερβία»

Την επίσκεψη του Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Τάντιτς έφθασε στην Αρχιεπισκοπή, στις 7 το απόγευμα, και στην κεντρική είσοδο του Μεγάρου τον ανέμενε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. Π.Γαβριήλ Παπανικολάου και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π.Θωμά Χρυσικό.

«Καλωσορίσατε, είναι μεγάλη η χαρά που είστε μαζί μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος υποδεχόμενος θερμά τον πρόεδρο της Σερβίας. Ακολούθως οι δύο άνδρες και οι συνεργάτες τους ανέβηκαν στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου, όπου και βρίσκονται τα πορτραίτα των Αρχιεπισκόπων της πόλεως των Αθηνών.
«Οι χώρες μας έχουν κοινή παράδοση. Η Ορθόδοξη πίστη μας συνδέει με κοινούς δεσμούς. Παρακολουθούμε την ιστορία σας και θαυμάζουμε το Ναό του Αγίου Σάββα που έχετε στο Βελιγράδι. Η Εκκλησία και η χώρα της Σερβίας είναι μαρτυρική. Υπάρχουν παράλληλοι βίοι ανάμεσα στις δύο χώρες και τις δύο Εκκλησίες. Οι δεσμοί μας δια μέσω των αιώνων αλλά και τα τελευταία χρόνια κάτω από πολλές δυσκολίες έγιναν πιο δυνατοί. Πολλά πρόσωπα της Εκκλησίας της Σερβίας σπούδασαν στην Ελλάδα. Στην κρίσιμη εποχή μας θα ήταν καλό εμείς να δεχόμαστε Σέρβους να σπουδάσουν εδώ και αντίστροφα. Έτσι δημιουργούνται ακατάλυτοι δεσμοί. Να προχωρήσουμε την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας μας και μέσα σε κλίμα δημοκρατικό να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη» είπε στην προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Η επιρροή της Εκκλησίας στην Σερβία είναι πολύ δυνατή και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα που αποδεικνύει στενή σχέση και στο μέλλον στις δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όταν συνομιλώ με μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Μέσα από την δραστηριότητα των Μητροπολιτών είσαστε και εσείς παρόντες στην Ορθοδοξία της χώρας μας. Η Ορθοδοξία είναι μέρος της κοινής μας ταυτότητας και έχει μεγάλη σημασία για την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Πάντοτε στις δύσκολες στιγμές υπολογίζαμε στους Έλληνες και εσείς στις δύσκολες στιγμές μπορείτε να υπολογίζετε στα αδέλφια σας στους Σέρβους. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξη που δείχνετε στον Πατριάρχη Σερβίας. Βρεθήκαμε σε μεγάλα διλλήματα όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Παύλος. Η Εκκλησία μας ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες με Ορθόδοξο τρόπο. Θα χαρούμε να σας δούμε στο Βελιγράδι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσέφερε στον Πρόεδρο της Σερβίας, σε ανάμνηση της συναντήσεώς τους, έναν αργυρό δίσκο με ανάγλυφη την εικόνα της Θεοτόκου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ταντιτς δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ένα βιβλίο με ιστορικά βυζαντινά μοναστήρια της Σερβίας και τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο «αποτελεί μια δική μας επαρχία που δεν πρόκειται να απαρνηθούμε. Είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας στο νότο των Βαλκανίων».
Συμφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι «ό,τι είναι η Ακρόπολη για την Ελλάδα, είναι και το Κόσσοβο για τη Σερβία».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Σερβίας υπέγραψε στο βιβλίο επισκετών της Αρχιπεισκοπής. "Σας ευχαριστούμε για όσα κάνατε για την Σερβία" έγραψε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: