Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Τέτοιοι άρχοντες μας αξίζουν !

Άγ.Αναστάσιος Σιναϊτης


Ο Θεός λέει στον Νόμο: «Θα σας δώσω άρχοντας σύμφωνα με τις καρδιές σας». Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μεν άρχοντες και οι βασιλείς που είναι άξιοι αυτής της τιμής προχειρίζονται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό. Οι άλλοι πάλι που είναι ανάξιοι προχειρίζονται κατά παραχώρηση ή και βούληση του Θεού σε ανάξιο λαό εξ αιτίας αυτής ακριβώς της αναξιότητάς των. Και άκουσε σχετικά μερικές διηγήσεις.

Όταν είχε γίνει βασιλεύς ο Φωκάς ο τύραννος και άρχισε εκείνες τις αιματοχυσίες με τον Βονόσο τον δήμιο, υπήρχε κάποιος μοναχός στην Κωνσταντινούπολη, άγιος άνθρωπος, που έχοντας πολλή παρρησία προς τον Θεό, σαν να δικαζόταν με τον Θεό και έλεγε με απλότητα: «Κύριε, γιατί έκανες τέτοιον βασιλέα;» Και τότε, αφού το έλεγε αυτό για αρκετές ημέρες, τού ήλθε φωνή εκ Θεού που έλεγε: «Διότι δεν βρήκα άλλον χειρότερο».

Υπήρχε και κάποια άλλη πόλη στην περιοχή της Θηβαΐδος που ήταν γεμάτη παρανομία, της οποίας οι πολίτες διέπρατταν πολλά μιαρά και άτοπα πράγματα. Σ' αυτήν λοιπόν κάποιος άνθρωπος του ιπποδρόμου διεφθαρμένος στο έπακρον απόκτησε ξαφνικά κάποια ψευδοκατάνυξη και πήγε και κουρεύτηκε μοναχός και ντύθηκε το μοναχικό σχήμα. Αλλ’ όμως καθόλου δεν σταμάτησε τις πονηρές πράξεις του. Συνέβη λοιπόν να πεθάνει ο Επίσκοπος της πόλεως αυτής. Τότε παρουσιάσθηκε σε κάποιον άγιο άνθρωπο άγγελος Κυρίου και του λέει: «Πήγαινε και προετοίμασε την πόλη, για να χειροτονήσουν Επίσκοπο τον πρώην άνθρωπο τού Ιπποδρόμου». Πήγε λοιπόν αυτός και έκανε ό,τι του παρηγγέλθη. Αφού λοιπόν χειροτονήθηκε ο προαναφερθείς πρώην ή μάλλον έτι φαυλόβιος, άρχισε με τον νου του να φαντάζεται ότι κάτι είναι και να υψηλοφρονεί. Τότε τού παρουσιάσθηκε άγγελος Κυρίου και τού λέει: «Γιατί υψηλοφρονείς, άθλιε; Σου λέω αλήθεια ότι δεν έγινες Επίσκοπος, επειδή ήσουν άξιος για ιερωσύνη, αλλά γιατί αυτής της πόλεως τέτοιος Επίσκοπος της άξιζε».

Γι’ αυτό λοιπόν, αν ποτέ δεις κάποιον ανάξιο και πονηρό βασιλέα ή άρχοντα ή Επίσκοπο, μην απορήσεις, μήτε να κατηγορήσεις την πρόνοια τού Θεού. Αλλά μάλλον μάθε απ’ αυτό και πίστευε ότι παραδιδόμαστε σε τέτοιους τυράννους εξ αιτίας των ανομιών μας, κι όμως πάλι δεν αφήνουμε τα κακά μας έργα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια γι'αυτη την αναρτηση.Πραγματι ποτε προσευχηθηκαμε η'νηστευσαμε για την εκλογη Ιερεων,Επισκοπων και πολιτικων αρχοντων?Παρα μονο κρινουμε και κατακρινουμε ειδικα εμεις οι λεγομενοι Χριστιανοι.Ο Πολυεσπλαχνος ομως ΘΕΟΣ μας στελνει κατα καιρους Παϊσιους,Πορφύριους,Ιακωβους για να μας συνετίσει.Μικρα ζυμη ολο το φυραμα ζυμεί.Θαρσειτε. Την ευχή. γ.κ.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο γ.κ.
Ποτέ δεν θεωρούμε απαραίτητο να προσευχηθούμε για τους προαναφερθέντες, ιδίως για τους άρχοντες. Να βρίσκουμε θεωρίες συνωμοσίας εναντίον των υπουργών ξέρουμε, να πούμε ένα κύριε ελέησον δεν ξέρουμε.
Θέλουμε πολλή δουλειά καόμηγια να γίνουμε πραγματικοί χριστιανοί.