Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Από το αγιολόγιο της ορθοδοξίας





ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
10 Απριλίου

Όλοι οι ποιμένες, ως γνήσιοι μιμητές του Κυρίου, υπομένουν διωγμούς και θάνατο. Τελευταίος στη σειρά των ορθοδόξων Πατριαρχών που βάδισε την οδό της θυσίας είναι ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ . Γεννήθηκε το 1745 στη Δημητσάνα από ευσεβείς γονείς. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στη μονή Φιλοσόφου. Έπειτα στην Ευαγγελική Σχολή  Σμύρνης και στην Πάτμο.
          Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αφιερώθηκε στο Χριστό και εκάρη μοναχός στη μονή των Στροφάδων. Επιστρέφοντας στη Σμύρνη, ο επίσκοπος Σμύρνης τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα πρεσβύτερο. Το 1797 ο Γρηγόριος εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνάρχης των υποδούλων χριστιανών. Τότε φρόντισε για την ανακαίνιση των Πατριαρχείων, την εκπαίδευση των παιδιών των χριστιανών. Ίδρυσε τυπογραφείο και ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπία.
          Για τη δράση του αυτή εξορίσθηκε τρεις φορές στο Άγιο Όρος. Μα κι εκεί εργάσθηκε για την αναδιοργάνωση του μοναχισμού, επιπλέον και ευλόγησε τη Φιλική Εταιρεία και με πόνο τόνισε να προσέχουν μήπως βλάψουν το Γένος αντί να το ωφελήσουν. Ανακλήθηκε στο Πατριαρχείο και με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, προβλέποντας ποιο θα ήταν το τέλος του, αρνήθηκε να φύγει. Έτσι την Κυριακή του Πάσχα 10 Απριλίου μετά την αναστάσιμη Λειτουργία οι Τούρκοι τον συνέλαβαν ως προδότη και, αφού τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια, του πρότειναν να αλλαξοπιστήσει για να σωθεί. «Ο Πατριάρχης των χριστιανών χριστιανός αποθνήσκει» τους είπε. Έπειτα, τον έφεραν στο Πατριαρχείο και τον κρέμασαν στη Μεσαία Πύλη, όπου ως θαυμαστός μάρτυρας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. Η θυσία του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ χάρισε στο Γένος θάρρος και αποφασιστικότητα για την ελευθερία.  

          «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: