Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

28 Οκτωβρίου, η γιορτή του ΟΧΙ


Η 28η Οκτωβρίου είναι η Εθνικά μας Επέτειος του 1940 και φέρνει στην μνήμη μας τους ηρωικούς προγόνου μας οι οποίοι αντιστάθηκαν στις παράλογες απαιτήσεις των ξένων κατακτητών.

          Ο πρωθυπουργός της χώρας τότε, Ιωάννης Μεταξάς, απάντησε με το ΟΧΙ στην ιταμή πρόταση του Ιταλού πρέσβη να παραχωρήσει ελληνική εδάφη, και να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του εισβολέα.

          Επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος θα πει ΟΧΙ στον κατακτητή, όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επιτροπή παράδοσης της Αθήνας  στους Γερμανούς.

          Αλλά και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός τόλμησε ν’ αντισταθεί στις πανίσχυρες δυνάμεις του άξονα και να πολεμήσει γενναία, έστω κι αν ήταν φανερή η στρατιωτική υπεροχή του εχθρού.

          Όλοι αυτοί τόλμησαν γιατί πίστευαν στο δίκαιο του αγώνα και ένοιωσαν το χρέος να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια του Γένους και είχαν  σύμμαχο την υπέρμαχο στρατηγό, την Θεοτόκο.

          Είναι αλήθεια, ότι δεν είναι εύκολο να λες το ΟΧΙ.

- Όταν σε τρομάζουν οι απειλές και είναι άνισος ο αγώνας.

-Όταν έχουν υποταχθούν οι άλλοι κι έχουν αποδεχθεί την ήττα τους.

-Όταν γνωρίζεις ότι αυτό θα το πληρώσεις ακριβά, ακόμη και με τη ίδια σου τη ζωή.

          Αυτό όμως είναι ένα  χάρισμα και ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία και την ιστορία. Διότι εν ελευθερία αναλαμβάνεις να υπερασπιστείς την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας και να πεις το δικό σου ΟΧΙ!

          Αυτό είναι δύσκολο. Θέλει καρδιά, πίστη, αποφασιστικότητα  μέχρι να πεις το ΟΧΙ. Αλλά όταν το πεις, τότε ξεπερνάς τον εαυτό σου και κινείσαι πάνω από τις περιστάσεις. Γιγαντώνεται η θέληση, παίρνει δύναμη η ψυχή και ο άνθρωπος υψώνεται στο επίπεδο της ελευθερίας. Και τότε γίνεται το μεγάλο θαύμα, εκείνο που φάνταζε απίθανο, τώρα είναι ένα μυστήριο ακατανόητο στην ανθρώπινη λογική.

          π. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: