Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ο Άρειος και οι άπιστοι των ημερών μας

 

Όπως μαθαίνουμε από τις επιστολές του Απ. Παύλου, αιρετικοί άνθρωποι, που κήρυτταν ασεβείς, βλάσφημες και διεστραμμένες διδασκαλίες για το πρόσωπο του Χριστού, αλλά και για άλλα θέματα πίστεως και ήθους, υπήρχαν από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Όμως ο  πρώτος μεγάλος αιρεσιάρχης ήταν ο Άρειος, κληρικός της Αλεξανδρείας, ο οποίος αρνιόταν την θεότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και υποστήριζε, ότι ο Χριστός είναι κτίσμα, δημιούργημα του Θεού, ένας απλός άνθρωπος. Αυτή η σατανική διδασκαλία έπληττε τα δύο θεμελιώδη δόγματα της Ορθοδόξου πίστεως, το δόγμα της Αγίας Τριάδος και το δόγμα της ενανθρωπίσεως του Υιού του Θεού. Έτσι, έπαυε η αληθινή λατρεία του Θεού και ματαιωνόταν η σωτηρία του ανθρώπου.

Για να κατανοήσουμε πόσο φοβερή και θεομίσητη είναι η διδασκαλία του Αρείου, θα αναφέρουμε στην αγάπη σας δύο ιστορικά και πολύ διδακτικά γεγονότα. Το πρώτο συνέβη στη ζωή του Αγίου Πέτρου, επισκόπου Αλεξανδρείας, ο οποίος έχυσε το αίμα του για την αγάπη του Χριστού στις 24 Νοεμβρίου 311μ.Χ.. Κάποια μέρα είδε μπροστά του τον Χριστό ως παιδί 12 ετών. Ο χιτώνας που φορούσε ο Χριστός ήταν σχισμένος, γι’ αυτό τον έπιανε με τα χέρια Του προσπαθώντας να σκεπάσει το σώμα Του. Τότε ο Άγιος Πέτρος ρώτησε τον Χριστό: «Ποιος, Κύριέ μου, έσκισε τον χιτώνα Σου;». Και ο Κύριος απάντησε: «Ο Άρειος έσκισε τον χιτώνα μου, για αυτό να μην έχεις καμία επικοινωνία και σχέση μαζί του».

Το δεύτερο γεγονός είναι από τη ζωή του Αγίου Αμφιλοχίου, επισκόπου Ικονίου, ο οποίος ήταν ξάδελφος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και πνευματικό τέκνο του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Άγιος Αμφιλόχιος πολέμησε με επιτυχία την αίρεση του Αρείου και την αίρεση του Μακεδονίου. Συμμετείχε στην Β΄ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ. και η οποία κατεδίκασε την αίρεση του Μακεδονίου. Επειδή ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος (379-395μ.Χ.) τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του έδειχνε μεγάλη ανοχή στους οπαδούς του Αρείου, ο Άγιος Αμφιλόχιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει. Μπήκε στο παλάτι, πλησίασε τον Μέγα Θεοδόσιο, που καθόταν στο θρόνο του και υπέβαλε τα σέβη του. Στον γιό του όμως Αρκάδιο, που στεκόταν δίπλα στον πατέρα του, επίτηδες απηύθυνε έναν περιφρονητικό χαιρετισμό. Τότε ο Μέγας Θεοδόσιος θύμωσε και επιτίμησε τον Άγιο για το θράσος του. Με πολλή σοφία ο Άγιος Αμφιλόχιος ήλεγξε το βασιλιά λέγοντας: «Αν εσύ, που είσαι βασιλιάς της γης δεν ανέχτηκες ένα περιφρονητικό λόγο για το γιό σου, θεωρώντας τον ως προσβολή για τον ίδιο τον εαυτό σου, πόσο περισσότερο ο Ουράνιος Βασιλιάς, ο Θεός και Δημιουργός του παντός, δεν ανέχεται και εξοργίζεται εναντίον εκείνων που περιφρονούν και βλασφημούν τον Υιό Του τον μονογενή και ομοούσιο προς Αυτόν;». Έτσι, διδάχτηκε ο Μέγας Θεοδόσιος πόσο θεομίσητη ήταν η αίρεση του Αρείου και άλλαξε συμπεριφορά απέναντι στους οπαδούς του.

Δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οι οποίοι, όπως ο Άρειος, αρνούνται τη θεότητα του Χριστού και λένε ότι ο Χριστός είναι ένας σοφός δάσκαλος, ένας κοινωνιολόγος ή ένας σοσιαλιστής. Αυτά όμως που λένε είναι ασεβέστατες βλασφημίες, πολύ βαρύτερες από τις κοινές βλασφημίες που ακούμε στο δρόμο. Διότι, έτσι κατεβάζουν το Χριστό στο επίπεδο ενός απλού ανθρώπου. Εξαιτίας δε αυτής της απιστίας και ασεβείας, έχουν το θράσος να λένε φρικτές βλασφημίες για τη Θεία Κοινωνία, ακόμη και ότι μπορεί να κολλήσει κανείς αρρώστια, όταν κοινωνήσει.

Χριστιανοί μου, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στην καθολική επιστολή του τονίζει ότι όποιος αρνείται τη θεότητα ή την ανθρωπότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι αντίχριστος. Ο δε μακαριστός π.Αθανάσιος Μυτιληναίος διδάσκει ότι η μεγαλύτερη αμαρτία είναι να μην πιστεύει κανείς ότι η Θεία Κοινωνία είναι το Πανάγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Χριστού. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δίνουμε καμία σημασία στις ασεβείς βλασφημίες των απίστων των ημερών μας αλλά να πιστεύουμε ακράδαντα και να ομολογούμε, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και να κοινωνούμε χωρίς κανένα δισταγμό το Πανάγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Χριστού μας, για να έχουμε σ’ αυτή τη μάταιη ζωή την ευλογία και την προστασία Του και την ελπίδα να ζήσουμε με τη χάρη και το έλεός Του αιώνια κοντά Του.

Ν.Βοϊνέσκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: