Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

«ΓΑΜΟΣ» ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

 


Στη δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα της νομοθετικής πρόβλεψης για «γάμο» ομόφυλων ζευγαριών, κατά κανόνα διακρίνουμε το δικαίωμα του «γάμου» (το οποίο η πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει, πλην υπάρχει και εάν σοβαρό ποσοστό που εμφανίζεται πρόθυμα να το συζητήσει ή και να το αποδεχθεί) και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας (στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης εμφανίζεται κάθετα  αρνητική).

          Κι όμως, όπως ήλθε πολύ εύστοχα να επισημάνει εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που απεστάλη στις Ιερές Μητροπόλεις με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου, αυτή η διάκριση είναι πλασματική και πέρα για πέρα παραπλανητική. Και αυτό, αφενός μεν διότι όλα τα άλλα δικαιώματα της συζυγίας αναγνωρίζονται ήδη μεταξύ ομορφουλών με το σύμφωνο της συμβίωσης, πλην αυτού της τεκνοθεσίας. Αφετέρου  δε, και συνοπτικότερο, διότι, από τη στιγμή που ο ορισμός του γάμου «ανοίξει», ώστε να καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια, θα είναι πλέον νομικά θέμα ισότητας να αναγνωρίζονται σε όλα αυτά-μα ΟΛΑ- τα δικαιώματα που προβλέπονται δια του γάμου και για τα ετερόφυλα. 

          Έτσι, «γάμος» χωρίς τεκνοθεσία πολύ απλά ΔΕΝ νοείται, διότι διαφορετικά θα προκύπτει θέμα διακρίσεως εις βάρος τω ομοφύλων «γάμων». Η διεύρυνση της έννοιας του «γάμου»  πέραν της συζυγίας άνδρα και γυναίκας (αυτή άλλωστε η έννοια προβλέπεται ρητώς και στο άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ανοίγει πραγματικά τον ασκό του Αιόλου. Δηλαδή, αύριο- μεθαύριο θα μπορεί ένα ομόφυλο ζεύγος να πηγαίνει από εκκλησία σε εκκλησία και να μηνύει τους ιερείς που θα αρνούνται να τους παντρέψουν, διεκδικώντας  υπέρογκες αποζημιώσεις για διάκριση εις βάρος τους. Και το ίδιο θα κάνουν με τους φωτογράφους , τα εστιατόρια και τους ζαχαροπλάστες που δεν θα αναλαμβάνουν τον «γάμο» τους; Οποία κερδοφόρος επιχείρηση!  Έχουμε σκεφθεί ποιον ασκό του Αιόλου πάμε να ανοίξουμε;

«ΖΩΗ», τ.  4386

Δεν υπάρχουν σχόλια: