Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Περιτομή – Βάπτισμα

 


Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, ερμηνεύοντας  τα χωρία  της αγίας Γραφής για την πραγματική και πνευματική περιτομή, που είναι το χριστιανικό Βάπτισμα, παρουσιάζουν θαυμάσιες θεολογικές αλήθειες.

Ο άγιος Επιφάνιος διδάσκει ότι η περιτομή της σαρκός προετοίμασε  και υπηρέτησε τον άνθρωπο έως του Βαπτίσματος, που είναι  η μεγάλη περιτομή, αφού δι’ αυτού απαλλασσόμαστε από τα αμαρτήματα και σφραγιζόμαστε με το όνομα του Θεού. Η σφράγιση με το όνομα του Θεού είναι αναγνώριση ότι ανήκουμε στον Χριστό.

            Ο ι. Χρυσόστομος λέγει ότι, αν η σαρκική περιτομή χώριζε τους Ισραηλίτες από τους Εθνικούς, πολύ περισσότερο αυτό γίνεται με το ιερό Βάπτισμα, αφού δι’ αυτού διακρίνονται οι πιστοί από τους μη πιστούς. Φαίνεται εδώ ότι  πιστοί λέγονται όσοι βαφτίσθηκαν και όσοι αναζωπυρώνουν την χάρη του Βαπτίσματος

Κατά τη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας η περιτομή της Π. Δ.  δεν καταργούσε τον θάνατο, πράγμα το οποίο γίνεται με την περιτομή της Κ. Δ. Πραγματικά ο άνθρωπος εισερχόμενος δια του Βαπτίσματος στην Εκκλησία γίνεται μέλος του αναστημένου Σώματος του Χριστού. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται ο πνευματικός θάνατος και υπάρχει βεβαιότητα στην ανάσταση των νεκρών. Γιατί, αν μετά το Βάπτισμα παραμείνει ο σωματικός θάνατος, αυτό γίνεται χάριν της καταργήσεως της αμαρτίας.

Ο άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός διδάσκει ότι η περιτομή είναι η απόθεση της σωματικής ηδονής και των περιττών και αχρήστων επιθυμιών.

Ναυπάκτου ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: