Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ

 


ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ

            Η ευδαιμονιστιστή εποχή μας έχει σχεδόν θεοποιήσει την φυγοπονία και την κάθε δυσκολία και όλα προσπαθεί να τα κάνει εύκολα και άνετα και ευχάριστα. Και αυτά τα θεωρεί πρόοδον και πολιτισμό. Και όμως οι ραθυμία, η αδράνεια, και η τεμπελιά, που καταντά κυρίαρχη επιδίωξη των πολλών, είναι φοβερή κατάπτωση και ασθένεια και κίνδυνος, τόσον για την ψυχή, όσον και για το σώμα. Ιδιαιτέρως για τα πνευματικά θέματα, όπου η ραθυμία είναι ένας από τους «τρεις γίγαντες, του πονηρού διαβόλου», όπως λέγει ο Άγιος Μάρκος ο Ασκητής, ενώ ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μας συμβουλεύει να αγαπούμε την δυσκολία και το βάσανο». Ιδού τι γράφει στο βιβλίο του «Αόρατος Πόλεμος».

            -«Είναι πολλοί που ακολουθούν την πνευματική ζωή, όμως αγαπούν περισσότερο από  το πρέπον τον εαυτό τους (αγκαλά και κατά αλήθεια δεν ηξεύρουν να τον αγαπούν). Διότι καταγίνονται ως επί το πλείστον, εις εκείνους τους αγώνας, όπου κλίνει η όρεξίς των και αφήνουν τους άλλους, όπου εναντιώνονται ζωντανά εις την φυσικήν τους κλίσιν και εις τας αισθητικάς ορέξεις των, εις τα οποίας , έπρεπε με κάθε δίκαιον να στρέφουν τον πόλεμον με  των τας δυνάμεις.

            Δια τούτο, αγαπητέ εν Κυρίω. Αδελφέ μου  σου παραγγέλω, να αγαπάς, πάντοτε την δυσκολίαν και τον βάσανον, όπου  φέρει μαζί του ο πόλεμος ούτος, κάν και νικηθής κάποτε εις αυτόν. Λέγει γαρ ο Σειράχ: «Μη μισήσης επίπονων εργασίαν». Διότι εδώ στέκεται όλον το παν. Επειδή και όσω δυνατώτερον αγαπήσης την δυσκολίαν, οπού δείχνει εις τους αρχαρίους, η αρετή και πόλεμος, τόσον περισσότερον και ογληγορώτερον έχεις νικήσης. Τι λέγω; Εάν εσύ αγαπήσεις περισσότερον τον βασανιστικόν  πόλεμον των παθών, παρά τας ιδίας αρετάς, και τας νίκας, βέβαια πλέον ογληγορότερα  θέλεις αποκτήσει κάθε καλόν».

            «ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΏΝ», Π. Μ.  ΣΩΤΗΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: