Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 


Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να ανοίγουν νέους ορίζοντες με τη λελογισμένη χρήση τους, αλλά είναι πια κοινό μυστικό ότι αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα παιδιά, στα οποία η χρήση τους εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι «λελογισμένη». Πέρα από τα γνωστά νέα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των κινητών στα ελληνικά σχολεία, αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο οι εκπαιδευτικές αρχές του Λος Άντζελες ψήφισαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των έξυπνων κινητών στα σχολεία, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων.

          Το εκπαιδευτικό συμβούλιο που προώθησε την απαγόρευση επικαλέσθηκε έρευνα που συνέδεε την υπερβολική χρήση  των έξυπνων τηλεφώνων με αυξημένο στρες, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα και αυτοκτονικές τάσεις. ‘Όπως σχολίασε ο Νικ Μέλβοϊν, μέλος του συμβουλίου που πρότεινε   το συγκεκριμένο μέτρο, «σχολεία τα οποία έχουν ήδη εφαρμόσει το μέτρο αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα.. Τα παιδιά είναι όλα χαρούμενα, μιλάνε μεταξύ τους, οι σχολικές τους επιδόσεις βελτιώθηκαν».

          ‘Όλα αυτά, βεβαίως,  αν μη τι άλλο, θέτουν με έμφαση το θέμα της ευθύνης των γονέων απέναντι στα παιδιά τους. Διότι, αν σε άλλες περιπτώσεις κάνουμε λόγο για «έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο», η οποία  μάλιστα λογίζεται ως ποινικό αδίκημα, πως και γιατί να μη βλέπουμε ως έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο την αστόχαστη παρόδοσή τους στις νέες τεχνολογίες, τις παγίδες των οποίων τα ίδια ευλόγως αδυνατούν να αντιληφθούν, και από τα δίκτυα των οποίων αδυνατούν να αποδράσουν;

          «ΖΩΗ», τ. 4393

Δεν υπάρχουν σχόλια: