Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ 1 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΔΙΩΚΩ

 


Το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής ΣΤ΄ Ματθαίου φέτος ήταν στις 4 Αυγούστου, είναι από την προς Ρωμαίους Επιστολής (Ρωμ. 12,6-14). Προς το τέλος του αποσπάσματος σε δύο διαδοχικές φράσεις έχουμε ισάριθμους τύπους  του ρήματος «διώκω» με διαφορετική σημασία («την φιλοξενίαν διώκοντες» { Ρωμ. 12, 13}, «ευλογείτε τους διώκοντας υμάς» (Ρωμ. 12, 14).

          Το ρήμα «διώκω» έχει γενικά τη σημασία καταδιώκω, κυνηγώ κάποιον ή κάτι, ενώ στα Νέα Ελληνικά (ως διώκω) μπορεί να σημαίνει απομακρύνω, εκτοπίζω.

          Με την έννοια του «καταδιώκω/κυνηγώ» θα το βρούμε αρκετές φορές στην Αγία Γραφή (π.χ. «εδίωξεν αυτούς ο Φαραώ εν δυνάμει» [=τους κατεδίωξε ο Φαραώ με τον στρατό του, Α΄ Μακκαβαίων 4,9. «σώσον με εκ πάντων των διωκόντων με» [Ψαλμ. 7,2]. «εδίωκον τον Ιησούν οι Ιουδαίοι» [Πράξ. 9,4]. «ουκ ειμί ικανός καλείσθαι απόστολος, διότι εδίωξα την εκκλησίαν του Θεού [Α, Κορ. 15,9].

          Παράλληλα όμως με την αρνητική σημασία «καταδιώκω/ κυνηγώ» [με αρνητική-επιθετική διάθεση], το «διώκω» μπορεί να έχει θετική σημασία : επιδιώκω/επιζητώ κάτι αγαθό. Με την έννοια αυτή θα το βρούμε, μεταξύ άλλων, στον Ψαλμ. 33, 15 (ζήτησον ειρήνην και δίωξον αυτήν»= να επιζητείς την ειρήνη και να την επιδιώκεις), στο Παροιμ. 15,9 («διώκοντες δε δικαιοσύνην αγαπά [Κύριος]= αγαπά όσους επιδιώκουν την δικαιοσύνη), στο Α΄ Κορ. 14,1 («διώκετε την αγάπην»= να επιδιώκετε την αγάπη), στο Α΄Θες. 5,15 («πάντοτε το αγαθόν διώκετε»= πάντα να επιδιώκετε το αγαθό), στο Α΄ Τιμ. 6,11 («ω άνθρωπε του Θεού [….]δίωκε δικαιοσύνην, ευσέβειαν, πίστιν, αγάπην, υπομονήν, πραότητα»), στο Εβρ. 14,14 («ειρήνην διώκετε» =να  διώκετε την ειρήνη).

          Έτσι το απόσπασμα από την προς Ρωμαίους Επιστολή , με το όποιο ξεκινήσαμε («την φιλοξενίαν διώκοντες, ευλογείτε τους διώκοντας υμάς» [Ρωμ. 12, 13-14] θα μπορούσε να αποδοθεί : επιδιώκοντας τη φιλοξενία (δηλαδή επιδιώκοντας να φιλοξενείτε). Να λέτε καλά λόγια για όσους  σας καταδιώκουν.

          Η τελευταία αυτή φράση θυμίζει ένα άλλο χωρίο που περιέχει το ρήμα «διώκω», το Ματθ. 5,14, «προσεύχεσθε υπέρ των [….]διωκόντων υμάς».

          Ανδρέας Μοράτος

          «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΉ», Σεπτέμβριος 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: