Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Έλεγχος




        
  Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι γνωστός σαν Βαπτιστής του Χριστού, σαν κήρυκας μετανοίας και σαν ελεγκτής του Ηρώδη. Ας μείνουμε λίγο στο τρίτο σημείο.
 Ο Ιωάννης έλεγχε τον Ηρώδη για την άτακτη ζωή του. Και ο Ηρώδης αποκεφάλισε τον Ιωάννη.Ο έλεγχος δεν καρποφόρησε στον Ηρώδη. Μόνο στους μυαλωμένους και στους αγαθούς ανθρώπους καρποφορεί ο έλεγχος. Οι άλλοι αντιδρούν μέχρι εγκληματικότητας. Πάντως ο έλεγχος είναι απαραίτητος και για τους κακούς, για να μην αποθρασύνεται το κακό. Έστω και αν κοστίζει θυσίες στους ελεγκτές.
          Αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Όπως τον χρησιμοποίησε ο Πρόδρομος, ο Χριστός, οι πατέρες της Εκκλησίας και όλοι οι σωστοί παιδαγωγοί.
          Ο σωστός έλεγχος ξεκινάει πάντοτε από δύο απαραίτητες βάσεις. Την αγάπη και την αλήθεια. Χωρίς αυτές τις βάσεις είναι ανόητος, επιζήμιος, εγκληματικός. Όταν ο έλεγχος γίνεται από ιδιοτέλεια, από συμφέρον, από εκδίκηση, τότε είναι καταστροφή. Είναι προτιμότερο να μη γίνεται καθόλου.
          Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας. Και ιδιαίτερα οι γονείς, οι παιδαγωγοί, οι κληρικοί, οι άρχοντες, οι κυβερνώντες. Ας βάζουμε κάθε φορά προτού ελέγξουμε τον άλλον, τον εαυτό μας στη θέση του ελεγχομένου. Τότε θα ελέγχουμε σωστά. Και κάτι ακόμη. Πώς να ελέγξουμε εμείς τους άλλους για ψευτιές, ατιμίες, υποκρισίες, στις οποίες είμαστε ένοχοι πρώτοι εμείς; Το καλύτερο είναι ν’ αρχίζουμε τον έλεγχο πρώτα από τον εαυτό μας. Αυτό θα μας σώσει.
          Ο Ηρώδης δε δέχτηκε τον έλεγχο και καταστράφηκε. Ο Πέτρος δέχτηκε τον έλεγχο και σώθηκε. Ας μιμηθούμε τον Πέτρο.

Τιμοθέου Κιλίφη, ιερομονάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: