Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Θέλουμε γενιές αγραμμάτων;


“Τσάντα στο σχολείο” είναι το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, που εφαρμόζεται πιλοτικά ήδη σε 25 Δημοτικά Σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την δυνατότητα στους μαθητές, μία ή δύο Παρασκευές τον μήνα, να αφήσουν την τσάντα στο σχολείο, για να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο το Σαββατοκύριακο!

          Έχουμε πλέον συνηθίσει τους πειραματισμούς και τις προχειρότητες των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας. Οι ενέργειές του σε άλλες περιπτώσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα των προσφερόμενων γνώσεων και σε άλλες αποσυντονίζουν τους μαθητές, αναθεωρώντας τις υποχρεώσεις τους.

          Σκληρή απάντηση δίνει το Δ. Σ. Της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων: “Αν πράγματι το Υπουργείον θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την εισαγωγή του γνωστικού αντικειμένου της μελέτης και προετοιμασίας των μαθητών για την επόμενη μέρα για όλους τους μαθητές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, με στόχο για τους μικρούς μαθητές η τσάντα να μένει στο σχολείο και για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων η απαλλαγή τους από το μεγαλύτερο μέρος των κατ’ οίκον εργασιών.

          Είναι γεγονός ότι τα παιδιά είναι φορτωμένα με ποικίλες δραστηριότητες. Η υποχρέωση όμως που προηγείται όλων των άλλων είναι το σχολείο. Ας μην δημιουργήσουμε γενιές αγραμμάτων. Μπορεί τώρα  τα παιδιά μας να κουράζονται κατακτώντας την γνώση, αλλά αργότερα θα καταξιωθούν ως χρήσιμοι πολίτες της κοινωνίας μας.

          “ΛΥΔΙΑ”, τ. 538

Δεν υπάρχουν σχόλια: