Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

18 Οκτωβρίου, Μνήμη Ευαγγελιστή Λουκά



Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τον άγιο Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο ονομάζει “αγαπητόν”. Ο  Λουκάς μαζί με τον Παύλο μόχθησε και κόπιασε για το κήρυγμα του Ευαγγελίου στον τότε ειδωλολατρικό κόσμο.

          Το κήρυγμα των Αποστόλων διαδόθηκε εν μέσω πολλών εμποδίων, δυσκολιών και αντιδράσεων . Πολλοί σοφοί του ειδωλολατρικού κόσμου θεώρησαν το αποστολικό κήρυγμα μωρία και οι Ιουδαίοι σκάνδαλο. Οι διωγμοί που ακολούθησαν οδήγησαν στο μαρτύριο εκατομμύρια χριστιανών και έχυσαν το αίμα τους για τη στερέωση της Εκκλησία του Χριστού. Η αντίδραση ήταν αποστροφή προς το αποστολικό κήρυγμα, αλλά και επιβεβαίωση του λόγου του Χριστού: “ο αθετών υμάς εμέ αθετεί”.

          Το αποστολικό κήρυγμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους διαδόχους των κληρικούς. Η Εκκλησία είναι αποστολική, γιατί οι ποιμένες της έχουν αποστολική διαδοχή και αποστολική διδασκαλία.

          Κέντρο  της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο επίσκοπος και άμεσοι συνεργάτες του οι πρεσβύτεροι και οι διάκονοι. Ο επίσκοπος είναι ο πρόεδρος της τοπικής Σύναξης. Την Εκκλησία δεν τη συνιστούν μόνο οι κληρικοί, αλλά και οι λαϊκοί. Είναι και ο λαός. Κλήρος και Λαός, ποιμένουσα και ποιμενόμενη.

          Ο σεβασμός προς το κήρυγμα των αποστόλων ανάγεται προς το πρόσωπο  του Ιησού Χριστού. Με την ίδια σημασία οι χριστιανοί που σέβονται τους κληρικούς, σέβονται το πρόσωπο του Χριστού, που είναι η κεφαλή της Εκκλησίας.

          Οι κληρικοί δεν έχουν το δικαίωμα να κηρύττον δικά τους πράγματα και ιδέες, αλλά το ευαγγελικό κήρυγμα, το λόγο του Θεού. Είναι διάκονοι του Λαού και δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με εξουσιαστικό, αυταρχικό και κυριαρχικό πνεύμα, όπως συμβαίνει με τους κοσμικούς άρχοντες.

          Οι χριστιανοί νοιώθουν την Εκκλησία Μητέρα τους και το Χριστό Πατέρα και αρχηγό. Ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος αναφέρει: “Επισκόπους και πρεσβυτέρους και Διακόνους χωρίς, Εκκλησία ου καλείται”. Όποιος ασεβεί προς τους ποιμένες της Εκκλησίας, ασεβεί προς τον Ιησού Χριστό.

          Όταν οι κληρικοί ποιμένες  υπηρετούν ως διάκονοι της Εκκλησίας και οι πιστοί βλέπουν την αφοσίωση τους, εκφράζουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Και οφείλουν  οι κληρικοί να επιζητούν τη συνεργασία των Λαϊκών για την καλλιέργεια του ποιμνίου.

          Η Εκκλησία αποβαίνει Βασιλεία του Χριστού επί της γης με τη βίωση της αγάπης, της δικαιοσύνης και των καλών διαπροσωπικών σχέσεων. Η Εκκλησία είναι κοινωνία προσώπων που εξυψώνει και αγιάζει την κοινωνική ζωή και τον κόσμο.

          Οι απόστολοι με αυτό το πνεύμα εργάσθηκαν. Κι’ εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί οφείλουμε ν’ ακολουθούμε τα ίχνη την αγίων Αποστόλων.

        Πρωτ. Γερ. Σταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: