Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

20 Οκτωβρίου, Μνήμη οσίου πατρός ημών Γερασίμου του εν Κεφαλληνία , του νέου ασκητού


Σήμερα γιορτάζει η Κεφαλληνία και η Ορθοδοξία γενικότερα τον νέο ασκητή όσιο Γεράσιμο.
          Το ιερό του Λείψανο είναι θησαυρισμένο μέσα σε αργυρά λάρνακα στον παλαιό Ιερό Ναό στο   σημείο που είχε ενταφιασθεί καθώς και το ασκητήριο του. Το λείψανο του Αγίου διατηρείται άφθαρτο και ευωδιάζον, ενώ άπειρα είναι τα θαύματα που επιτελεί σ’ όσους τον επικαλούνται με θερμή πίστη, ευλάβεια και καθαρή καρδιά. Έχει δε και την ιδιαίτερη χάρη να εκδιώκει τους δαίμονες και τα πονηρά πνεύματα.
          Τις ημέρες που τελούνται οι εορτές του Αγίου, 16 Αυγούστου ημέρα της Κοιμήσεώς του και 20 Οκτωβρίου, ημέρα ανακομιδής του ιερού λειψάνου του, τελούνται λαμπρές εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και ιερές ακολουθίες στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές οι οποίοι τον ευλαβούνται και επικαλούνται το άγιο όνομά του.
          Οι άγιοι της Εκκλησίας μας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ούτε ανήκουν σ’ ε’ ένα λαό ή ένα τόπο, αλλά είναι το καύχημα  της οικουμενικής Ορθοδοξίας. Είναι των “ορθοδόξων προστάτης”, το “τείχος το άρρηκτο” και “η αρραγής προστασία” όσων επικαλούνται τη χάρη του.
          Οι Κεφαλλήνες έχουν πολύτιμο θησαυρό “παρά πόδας”, αλλά και οι λοιποί των ορθοδόξων “ασφαλή προστάτη και βοηθόν”.
          Μακάρι η μνήμη του ν’ αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις από τη ραθυμία και την αμέλεια και ν’ ανακαλύψουμε στη ζωή μας “το ενός δε έστι χρεία”, τουτέστιν “την οδό δια της μετανοίας” που οδηγεί στην εν Χριστώ  σωτηρία μας.
      Πρωτ. Γερασιμάγγελος Σταν.     

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΑΛ Π.ΓΕΡΑΣΙΜΑΓΓΕΛΕ
ΚΑΘΕ ΑΓΙΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΑΣ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ!