Σάββατο 1 Μαΐου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ Ιωάν. 1, 1-17

 

Πάσχα: “Ευφροσύνη αιώνιος”

          “ Και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού...”, αυτό είναι το Πάσχα ή μάλλον αυτή είναι η εμπειρία της Εκκλησίας για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού που  την γιορτάζει με χαρά και πνευματική ευφροσύνη. Η Ανάσταση αποτελεί τον πυρήνα της πίστης μας, γιατί αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε το κήρυγμα μας είναι χωρίς νόημα, το ίδιο και η πίστη μας, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, και συνεχίζει λέγοντας, “η  αλήθεια όμως είναι πως ο Χριστός αναστήθηκε πραγματικά από τους νεκρούς”.

          Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η αποκάλυψη όλων των  σωτηριωδών γεγονότων της θείας οικονομίας στην πληρότητά τους. Η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας και το περιεχόμενο του αποστολικού κηρύγματος, ότι δηλαδή “πραγματικά αναστήθηκε ο Κύριος”. Ο Χριστός και η Ανάστασή Του είναι το Ευαγγέλιο τη Εκκλησίας, η αλήθεια και το βίωμά  της, η πείρα της στους αιώνες. Αυτό ήταν και το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα. Πίστη στον Αναστημένο Χριστό και στην Εκκλησία Του είναι Ανάσταση, δηλαδή Αλήθεια  και αποκάλυψη της θεανδρικής του υποστάσεως.

          Σήμερα ο λαός του Θεού, ο κεκλημένος να ζει την Ανάσταση, βιώνει στο πρόσωπο του Αναστημένου Κυρίου τη δική του ανάσταση. Σήμερα “νεκρός ουδείς επί μνήματος”, γιατί “ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται”. Και ο Χριστός “απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο”.

          Ο άνθρωπος απο τη δουλεία της αμαρτίας, με την Ανάσταση του Κυρίου βγαίνει απ’ όλες τις καταστάσεις και εγγράφεται στην ουράνια βίβλο ως γνήσιος ουρανοπόλίτης. Ο ιερός υμνωδός μας προτρέπει να καθαρίσουμε, λοιπόν, τις αισθήσεις μας από κάθε γήινη αντίληψη και λογική ερμηνεία του θαυμαστού αυτού  γεγονότος.

          Θα πρέπει να αποκτήσουμε χριστοαισθήσεις και να βιώσουμε  το γεγονός “την μιας των σαββάτων” όχι με τα μέτρα της διαλεκτικής κατοχύρωσης, αλλά μετέχοντας συνειδητά στο Πασχάλιο  Δείπνο του Αναστημένου Χριστού, με το να γίνουμε έτσι και εσαεί να παραμείνουμε “υιοί της Αναστάσεως”.

          Οι πιστοί που γιορτάζουν μυσταγωγικά το Άγιο Πάσχα, είναι “οι κροτούντες Πάσχα αιώνιον”. Γι’ αυτό και ο ιερός υμνωδός μέσα στην ανείπωτη χαρά του για την Ανάσταση διατυπώνει κια την παράκληση, την ικεσία: “δίδου ημίν εκτυπώτερον, Σου μετασχείν, εν τη ανεσπέρω  ημέρα της βασιλείας Σου”. Αυτό θα πει Πάσχα, αυτό θα πει Ανάσταση, να μπορεί δηλαδή ο άνθρωπος να κοινωνεί της θείας ζωής που προσφέρει ο Αναστημένος Κύριος μέσα στην Εκκλησία. Διότι έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Χριστός, άρα δεν υπάρχει και Ανάσταση!

          Ευφροσύνη αιώνια είναι το μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού, πέρα από το  ότι είναι και ιστορικό γεγονός, έγινε κάποτε σε συγκεκριμένο τόπο και βεβαιώθηκε  από πολλούς  μάρτυρες. Και ως μυστήριο δεν ερευνάται, αλλά βιώ νεται στις καρδιές των πιστών. Είναι ένα αίσθημα πνευματικής γεύσης και όχι ζήτημα λογικής έρευνας. “Έρχου και ίδε”, έλα να δεις χωρίς προκαταλήψεις , λέγει το ευαγγέλιο.

          ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Αυτός είναι θρίαμβος και ο παιάνας της Ανάστασης. Μ’ αυτόν τον ύμνο διακηρύττουμε όλη την Αποκάλυψη! Αυτός ο ύμνος είναι το βίωμα και η εμπειρία μας για την Ανάσταση! Αυτός είναι η αιώνια ευφροσύνη της Εκκλησίας μας.

          ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

          π. γ, στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: