Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

“ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ”

 

Η ανθρωπαρέσκεια, η κενοδοξία, ο εγωισμός, η υπερηφάνεια, είναι σκαλοπάτια μιας σκάλας, που οδηγούν στην απώλεια και τον θάνατο. Γι’ αυτό και ο Θεός μας προστατεύει λέγοντας να μην κάνουμε την ελεημοσύνη για το “θεαθήναι”, αλλά όσο μπορούμε “εν κρυπτώ”, για να μην παρασυρόμαστε από την οίηση και την δοξομανία. Στην περίφημη μάλιστα “Επί του Όρους Ομιλία” ο Χριστός είπε: “Προσέχετε την ελεημοσύνη υμών μη ποιείν έμπροσθεν των ανθρώπων προς το θεαθήναι αυτοίς, ει δε μήγε, μισθόν ουκ έχετε παρά τω πατρί υμών τω εν τοις ουρανοίς”(Ματθ. 6, 1). Και πρόσθεσε τότε την επιγραμματική εκείνη έκφραση, που έχει περάσει και στην καθημερινή μας κουβέντα. “Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου”.

          Ας δούμε πως εφήρμοσε την εντολή αυτή ο Άγιος Λογγίνος, συνδυάζοντάς την και με την αυτομεμψία:

          -”Ήταν κάποτε μια γυναίκα, οπό είχε στον μαστό της την αρρώστια, που λέγεται καρκίνος. Κι όταν έμαθε ότι ο Αββάς Λογγίνος μπορούσε να την θεραπεύσει εζήτησε να τον συναντήσει. Τον καιρό εκείνον έμενε ο Αββάς σε κάποιαν απόσταση από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τότε, λοιπόν, που η άρρωστη αυτή γυναίκα τον αναζητούσε, συνέβη ο Γέροντας να μαζεύει ξύλα κοντά στην θάλασσα. Και όταν τον βρήκε, του είπε: “Αββά, που μένει ο Γέροντας Λογγίνος, ο δούλος του Θεού”; Γιατί δεν ήξερε ότι ήταν εκείνος ο ίδιος, οπού  τον ρωτούσε. Και ο Αββάς της απάντησε: “Τι τον θέλεις αυτόν τον απατεώνα; Μη πας να τον συναντήσεις. Είναι ψεύτης. Αλλά, πες μου, τι σου συμβαίνει”; η γυναίκα του φανέρωσε την πάθησή της, και εκείνος σταυρώνοντας το σημείο της αρρώστιας, την άφησε να φύγει, λέγοντας : “Πήγαινε στο καλό και ο Θεός σε θεραπεύει. Γιατί ο Λογγίνος σε τίποτε δεν μπορεί να σε ωφελήσει”.

          Έφυγε, λοιπόν, η γυναίκα, πιστεύοντας στα λόγια του. Και έγινε καλά παρευθύς. Αργότερα όμως, σαν διηγήθηκε σε μερικούς το γεγονός και ανέφερε τα χαρακτηριστικά του Γέροντος, έμαθε ότι εκείνος ο ασκητής ήταν ο περίφημος Αββάς Λογγίνος”.

          “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”, Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: