Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

 


Η ορθόδοξη δογματική θεολογία είναι ένας πραγματικός θησαυρός της πίστεώς μας. Εν τούτοις η μελέτη των δογματικών αληθειών, ενώ είναι σημαντική για την πνευματική οικοδομή της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας, παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη μεταξύ των πιστών.

          Αλλά δεν φθάνει μόνο η λυτρωτική αλήθεια να διαβάζεται, αλλά πρέπει να γίνεται κέντρο βιωματικών εμπειριών. Διότι ο λόγος του Θεού που είναι “τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον” δεν πρέπει να παραμένει ανεκμετάλλευτος στα θεολογικά σπουδαστήρια και τις βιβλιοθήκες, αλλά θα πρέπει να κυκλοφορεί καθαρός και δροσερός στις ορθόδοξες ψυχές.

          Γι’ αυτό τον λόγο και η ταπεινή ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας της Αγίας Βαρβάρας θα παρουσιάζει κρίσιμα δογματικά μαθήματα με συνοπτικό και απλό τρόπο, όσο γίνεται, αυτές τις βασικές χριστιανικές αλήθειες και γι’ αυτούς ακόμη που δεν έχουν πολλές επαφές με αυτές τις σωτήριες αλήθειες της Εκκλησιές μας.

          Τα κείμενα που θα παρουσιάζονται είναι  ερανισμός από σπουδαίους και επιφανείς δογματικούς διδάσκαλους της ορθοδόξου θεολογίας.

          Μάθημα 1ον

          Τι είναι η θεία Αποκάλυψη

          Ας αρχίσουμε από το  θέμα της θείας Αποκάλυψης.

          Όταν λέμε Αποκάλυψη εννοούμε όσα έχει φανερώσει ο Θεός στον κόσμο στο πρόσωπο του Υιού και Λόγο του, με σκοπό να οδηγήσει τον άνθρωπο στην αληθινή θεογνωσία και να του αποκαλύψει  το πραγματικό νόημα της ζωής, που βρίσκεται κοντά στον Δημιουργό του.

          Η Αποκάλυψη στο πρόσωπο του Χριστού ήταν αναγκαία λόγω της αταξίας που προκάλεσε  η ανταρσία του πρώτου ανθρώπου που απομάκρυνε τον άνθρωπο από το Δημιουργό του και έπεσε στη φθορά κια την αμαρτία. Μια τέτοια επιλογή οδηγούσε στην άβυσσο και στο σκοτάδι της ειδωλολατρικής πλάνης. Η αγάπη όμως του Θεού δεν μπορούσε να βλέπει το πλάσμα του σ’ αυτή την κατάσταση. Όφειλε να σώσει τον άνθρωπο και να λυτρωθεί από την αθλιότητα του υπαρξιακού του δράματος.

          Αυτό το χάσμα που χώριζε τον άνθρωπο από το Θεό το κάλυψε ο ίδιος ο Θεός με την ενανθρωπισή του, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της αποστασίας του, που προήλθε λόγω της ανυπακοής του.

          Οι πηγές της θείας Αποκάλυψης είναι δύο: Η Αγία Γραφή και η ιερά Παράδοση. Η Αγία Γραφή είναι ο γραπτός λόγος του Θεού και διακρίνεται στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

         Η Παλαιά Διαθήκη αποτελείται από 49 βιβλία και η Καινή Διαθήκη από 27. Τα βιβλία της Αγίας Γραφής θεωρούνται θεόπνευστα, διότι μέσ σ’ αυτά είναι αποτυπωμένη η αλήθεια του Θεού. Γι’ αυτό και είναι αλάθητη. Δεν είναι σαν τα ανθρώπινα βιβλία, όπου η αλήθεια μπορεί  να είναι ανακατεμένη και με το ψέμα. Το κύρος της είναι αιώνιο, ακατάλυτο και αιώνιο.

          Οπότε η ανάγνωσή της είναι αναγκαία,  και πολύ περισσότερο η βίωση αυτών των αληθειών, για τη σωτηρία του ανθρώπου.

          Ο ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: