Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

“Τα βιτριαλικά σχόλια” Άποψη

 


Τρόμαξε η ελληνική κοινωνία όταν ένα πρωινό της 20ης Μαΐου  2020 μια γυναίκα έριξε βιτριόλι σε  μεγάλη ποσότητα στην Ιωάννα Παλαιοσπύρου και από τότε άρχισε μια μεγάλη περιπέτεια στην ζωή της και θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια.

          Αυτό έγινε και άλλες φορές, ακόμη και στο Συνοδικό Μέγαρο, κατά την διάρκεια Συνοδικού Δικαστηρίου, που παρά λίγο να θρηνήσουμε θύματα μεταξύ των Αρχιερέων που εκείνη τη στιγμή έκαναν το καθήκον τους ως δικαστές.

          Είναι όντως απαράδεκτο να θελήσει κάποιος άνθρωπος να επιλύσει τις διαφορές του με κάποιον άλλον με έναν τέτοιο βίαιο και εγκληματικό τρόπο, ενώ υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

          Πέραν, όμως, από την εκτόξευση τέτοιων οξέων, όπως το βιτριόλι σε ανθρώπους  με σκοπό να προξενήσουν σωματική βλάβη, υπάρχουν και άλλα βιτριόλια που προξενούν ψυχικές και ενίοτε και σωματικές καταστροφές στους ανθρώπους. Πρόκειται για “βιτριολικά σχόλια” που εκτοξεύονται στο διαδίκτυο εναντίον ανθρώπων που εκφράζουν κάποιες διαφορετικές απόψεις από τους άλλους.

          Αναφέρομαι σε μια απόφαση δικαστηρίου που έγινε στο Παρίσι της Γαλλίας πρόσφατα,  εναντίον ένδεκα ανδρών και γυναικών από διάφορα μέρη της Γαλλίας, οι οποίοι χρησιμοποιώντας διαδίκτυο εκτόξευσαν “βιτριολικά σχόλια” εναντίον μιας έφηβης που έκανε κάποιες σκληρές δηλώσεις εναντίον του Ισλάμ, επειδή την αποκαλούσαν ντροπή του Ισλάμ, “λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού”.

           Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να ομιλεί εμπρηστικά και να προσβάλει  το θρησκευτικό συναίσθημα των  άλλων  ανθρώπων, αλλά και οι άλλοι δεν πρέπει να ενεργούν βίαια. Τα μηνύματα που έγραψαν είναι “Σου αξίζει να σου κόψουν τον λαιμό”, “να της σπάσεις το κεφάλι”.

          Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στους κατηγορουμένους: “ Τα social media είναι ένας μοναδικός δημόσιος χώρος όπου κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι προσβολές ή οι απειλές που θα εκτοξεύσει δεν θα έχουν αντίκτυπο. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι ο δρόμος, είπε. “Ότι δεν θα κάνατε στον δρόμο, μην το κάνετε στα “ sicial media”.

          Επίσης, τόνισε ότι όλα τα μηνύματα των κατηγορουμένων αποτελούν ξεκάθαρα περιστατικά παρενόχλησης και θανατικών απειλών.

          Αυτά φέρουν στην επιφάνεια τα προκλητικά και υβριστικά σχόλια στο διαδίκτυο εναντίον ενός ανθρώπου που διατυπώνει ακόμη και με ευπρέπεια τα επιχειρήματά του, και αποτελούν  προσβολή για τη σύγχρονη πολιτισμική κοινωνία. Αυτά στην πραγματικότητα είναι τα “βιτριολικά σχόλια”, που καταστρέφουν την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου και αφήνουν σημάδια πάνω του που δύσκολα θεραπεύονται.

“Εκκλησιαστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” τ. 302

Δεν υπάρχουν σχόλια: