Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Όσιος Καλλίνικος Εδέσσης, Θαύματα και σημεία έκανε και κάνει πολλά!



Επιμέλεια Στέλιος Κούκος

Γράφει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος:

Μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Καλλινίκου [οσίου Καλλινίκου Εδέσσης] δεν διασπάται ο σύνδεσμος με όλους εκείνους που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν. Το μνήμα του γίνεται χώρος προσευχής και επικλήσεως της βοήθειάς του, αληθινή διαρκής μνήμη.

Το κανδήλι του μνήματος για τριάντα χρόνια παραμένει αναμμένο, από την αγάπη των ανθρώπων σε αυτόν. Οι προσευχές των Χριστιανών προς αυτόν εντείνονται και τα σημεία της παρουσίας του είναι εμφανή.

Ο μακάριος Καλλίνικος εμφανίζεται στον ύπνο των ανθρώπων, τους παρηγορεί και τους ενισχύει, τους προστατεύει από κάθε κακό, θεραπεύει τις ασθένειές τους, τους ενισχύει στον αγώνα τους. Χαίρεται με την χαρά τους και λυπάται με την λύπη τους.

Κάποια γυναίκα δίνει την μαρτυρία ότι εμφανίσθηκε στον ύπνο της, «το πρόσωπό του έλαμπε σαν το φως της μέρας» και «αποκαταστάθηκε η ημιπληγία» της.

Πολλοί ομολογούν: «Πέρασαν 15 χρόνια, οι φρικτοί πονοκέφαλοι με έχουν αφήσει εντελώς»∙ «με απάλλαξε από τους συνεχείς πόνους»∙ «πήγα στο μνήμα, προσκύνησα τον τάφο του αγίου και ω του θαύματος! Ο πόνος άρχισε να υποχωρή».

Τα σημεία της παρουσίας του είναι πάμπολλα και οι θεραπείες ασθενειών πολλές. Όμως, και τα θαύματα που συνδέονται με την αναγέννηση των ανθρώπων, λόγω του δυνατού του λόγου, είναι πολλά. Αυτό λέγεται από την άποψη ότι στην Αγία Γραφή θαύματα αποκαλούνται οι πνευματικές θεραπείες, δηλαδή η άφεση των αμαρτιών, και σημεία λέγονται οι σωματικές θεραπείες, που είναι ένδειξη της παρουσίας του Θεού διά των αγίων.
Ο Χριστός είπε στον παραλυτικό: «τέκνον· αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου» (Ματθ. θ’, 2), που είναι το πραγματικό θαύμα, και στην συνέχεια ακολούθησε το σημείο, δηλαδή η παρουσία του Υιού του Θεού: «ίνα δε ειδήτε ότι εξουσίαν έχει ο υιός του ανθρώπου επί της γης αφιέναι αμαρτίας – τότε λέγει τω παραλυτικώ· εγερθείς άρον σου την κλίνην και ύπαγε εις τον οίκον σου» (Ματθ. θ’, 6).

Θαύματα και σημεία έγιναν και γίνονται πολλά από τον μακάριο Καλλίνικο και όσο ζούσε, αλλά και μετά την οσιακή κοίμησή του. Τα διηγούνται επωνύμως πολλοί που τον γνώρισαν και πολλοί που προσευχήθηκαν σε αυτόν και έχουν καταγραφή στα βιβλία που εγράφησαν γι’ αυτόν. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα της αγιασμένης ζωής του.

Απόσπασμα από τον λόγο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με τίτλο «Βίος και πολιτεία του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου», όπως δημοσιεύεται στην περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου, «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», τεύχος 227, Ιούνιος 2015 .

 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος Άγιος ας έχουμε τις πρεσβείες του και να μας προστατεύει πάντοτε.
Λ.