Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μαζί με τους Αγίους





  19 Φεβρουαρίου, Νεομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας

Προστάτης των ορφανών κοριτσιών
  
          Μάρτυρες και οσίους δεν έχουμε μόνο στην αρχαία εποχή, αλλά και στα νεώτερα χρόνια και σήμερα και πάντα μέχρι το τέλος του κόσμου θα αναδεικνύονται στην Εκκλησία του Χριστού μάρτυρες κι όσιοι. Κάτι που αποδεικνύει ότι ο «Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» και σε επιβεβαίωση πως η χριστιανική πίστη είναι στρατεία και ο βίος των χριστιανών μία διαρκής μαρτυρία Χριστού.
          Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, έζησε στην Αθήνα, «οσίως τον βίον» και απέθανε μαρτυρικό θάνατο η αγία Φιλοθέη, της οποίας σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη. Μετά τη χηρεία της, έχτισε ένα μοναστήρι- παρθενώνα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και μάζευε εκεί και προστάτευε τα ορφανά και κατατρεγμένα κορίτσια.
          Το έργο της μοιάζει με κείνο που μας διηγούνται οι Πράξεις των Αποστόλων  για την  Δορκάδα στην Ιόππη. Ένα έργο άγιο γυναικείας δραστηριότητας.
Η λάρνακα της Αγίας με τα τίμια λείψανά της βρίσκεται στον Μητροπολητικό Ναό Αθηνών όπου καθημερινά προστρέχει δεκάδες κόσμος από κάθε χώρα να εναποθέσει τις προσευχές του.
Ας έχουμε τις πρεσβείες της!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγια του Θεου πρεσβευε υπερ ημων.