Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η ουσιαστική αναζήτηση

Όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο, πίσω από τις ακραίες συμπεριφορές του εφήβου, κρύβεται η αναζήτηση του απόλυτου, αναζήτηση του ίδιου του Θεού! Η ανάγκη για αγάπη, για δύναμη, για αλήθεια και γνώση είναι στην ουσία η αναζήτηση του Θεού που είναι η Τέλεια Αγάπη, Δύναμη, Αλήθεια και Γνώση. Απλά, η έφεση αυτή και η ‘αναζήτηση του απόλυτου’, είναι συστατικό της ψυχής μας, που ο ίδιος ο Θεός έβαλε μέσα μας για να Τον ψάξουμε και να Τον βρούμε.

Δυστυχώς, όμως, η αναζήτηση αυτή πολλές φορές διαστρεβλώνεται και εκτροχιάζεται, παίρνοντας λάθος δρόμο.

Οι ανάγκες είναι αληθινές, και πρέπει να τις ικανοποιούμε, απλά εμείς επιδιώκουμε να τις καλύψουμε με λάθος τρόπο... Αναζητούμε την Αγάπη, και την ψάχνουμε  στις ερωτικές σχέσεις που μπορεί να είναι και ανήθικες, αλλά κατά βάθος ψάχνουμε την τέλεια Αγάπη που δεν γνωρίσαμε. Αναζητούμε τη δύναμη στον πλούτο και στη δόξα του κόσμου τούτου, αλλά ξεχάσαμε πως «Κύριος η ισχύς μου».

Αναζητούμε την αλήθεια στη φιλοσοφία και την επιστήμη, και τη γνώση στα πτυχία και στις αίθουσες των πανεπιστημίων, αλλά ξεχνούμε ότι αυτά δεν είναι παρά μόνο ψήγματα σοφίας, σταγόνες μέσα στον ωκεανό της πραγματικής Σοφίας.


Τελικά, θα πει κανείς, να μην αγαπούμε, να μην αποκτούμε λεφτά, να μη μορφωνόμαστε; Όχι, δεν είπαμε αυτό, αλλά να ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ απ’ αυτά, τα οποία είναι δώρα του Θεού, αλλά να Τον ευχαριστούμε γι’ αυτά και να ψάχνουμε, πίσω από τα ‘δώρα’ για τον δωρεοδότη Θεό, Εκείνον που είναι το Απόλυτο και το Τέλειο για το οποίο είναι φτιαγμένη η ψυχή μας και το ασυνείδητα πολλές φορές αναζητά... Ας μη συγχύζουμε τα ‘δώρα’ με το ‘Δώρο’, κι ας ακούσουμε τη φωνή Του που μας λέει: «Εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω».


Δρ. Ελεονώρα Παπαλεοντίου - Λουκά
isagiastriados.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: