Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Γέννηση και αναγέννηση

Ο άνθρωπος σύμφωνα με τη βιβλική διήγηση έχει δημιουργηθεί άμεσα από τον Τριαδικό Θεό. Στην πρώτη δημιουργία ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και τοποθέτησε αυτόν στον παράδεισο της τρυφής. Η  δεύτερη δημιουργία είναι του Χριστού. Ως άνθρωπος συνελήφθη εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου. Ο πρώτος Αδάμ απέτυχε να εκπληρώσει τον προορισμό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο δεύτερος Αδάμ, ο Ιησούς Χριστός, πέτυχε το σκοπό του, γι’ αυτό και θα μείνει πρότυπο όλων των αιώνων.
          Όποιος επιθυμεί να σωθεί και να γευτεί το δώρο της σωτηρίας πρέπει να ξαναγεννηθεί. Η πρώτη φυσική γέννηση δεν φαίνεται να είναι αρκετή, γιατί αυτή αφορά την ενταύθα ζωή. Αλλά το “ευ ζην” το δίνει η αναγέννηση μας εν Χριστώ. Εξ άλλου αυτό το σκοπό έχει η γέννηση του Χριστού: την αναγέννηση του ανθρώπου.
          Αυτή η κάθοδος του Χριστού στον κόσμο προτυπώνεται στην Π. Δ. Με τη σκάλα του Ιακώβ. Όταν ο Ιακώβ πήγαινε προς την Μεσοποταμία κουράστηκε και αποκοιμήθηκε. Είδε ένα όραμα, μια μεγάλη σκάλα από τη γη μέχρι τον ουρανό που ανεβοκατέβαιναν άγγελοι. Αυτό το όραμα κατά προφητικό τρόπο συμβόλιζε την κάθοδο του Χριστού στη γη και την άνοδο  που ανθρώπου στον ουρανό. Αυτή την απόσταση ουρανού και γης την κάλυψε ο Χριστός. Ο Ιησούς Χριστός με την πρόσληψη της ανθρώπινης  φύσεως κατεβαίνει στην ανθρώπινη για να ανεβεί η δική μας φύση στα ύψη και έτσι γινόμαστε “κοινωνοί θείας φύσεως”. Ο δρόμος άνοιξε για την αποκατάσταση μας  εν Χριστώ.
          Η γέννηση του Χριστού είναι  το θεμέλιο της αναγέννησης κάθε πιστού. Όταν ζούμε πνευματικά και μυστηριακά τα Χριστούγεννα, έχουμε την δυνατότητα να ζήσουμε την δική μας αναγέννηση, η οποία ισοδυναμεί με την αιώνια αναγέννησή μας.

          π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: